Remetinečki zatvor: Zadnji bijeg zabilježen 1992., a nasilnih ozljeđivanja nemaju već godinama

Remetinečki zatvor: Zadnji bijeg zabilježen 1992., a nasilnih ozljeđivanja nemaju već godinama

Provjerili smo kako izgleda život zatvorenika

„Općenito se smanjio broj zatvorenika, a rad za opće dobro i probacija, odnosno uvjetna sloboda, rasteretili su zatvore, kao i novi kazneni zakon koji je smanjio dužinu trajanja pritvora. Razlozi zbog kojih se najčešće nalaze u zatvoru su imovinski prekršaji i zloupotreba opojnih droga“, kaže upravitelj Čumpek

Piše: Ivona Conjar

Snimio: Boris Jagačić

Remetinec je u posljednje vrijeme bio mjesto boravka pojedinih političara, ministra, direktora javnih poduzeća i privatnih poduzetnika. Od bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanaderapreko Nadana Vidoševića, nekadašnjeg čelnika Hrvatske gospodarske komore, Marine Lovrić-Merzel, donedavne sisačko-moslavačke županice, do Milana Bandića, aktualnog gradonačelnika Zagreba. I dok je nekima bio kratkotrajna stanica, neki su još uvijek zatvoreni.

Posjetili smo Remetinečki zatvor da provjerimo kako zatvorenici provode dane, koje su im pogodnosti na raspolaganju te kako se prilagođavaju na život unutar četiri zida.

“Važno je da zatvorenici u zajedničkom prostoru funkcioniraju, no se stavljamo sve ovisnike ili kradljivce u iste sobe, već ih miješamo”

Zatvor u Zagrebu, kako se službeno naziva, postoji od 1987. godine, a čine ga kaznionice i zatvori za osobe koje izvršavaju kaznu zatvora, odnosno za istražne zatvorenike koji su u pritvoru.

Ispoštovan zakonski standard o kvadraturi

Damir Čumpek, upravitelj Zatvora u Zagrebu
Damir Čumpek, upravitelj Zatvora u Zagrebu

„Danas se u zatvoru nalaze 603 zatvorenika što je unutar našeg kapaciteta od 626 mjesta. Sada je puno bolje nego prije dvije godine kada smo imali preko tisuću zatvorenika pa poštujemo zakonski standard od 4 kvadratna metra i 10 kubnih metara po jednom zatvoreniku“, otkrio nam je upravitelj zatvora Damir Čumpek.

Iznenadili smo se tako „malim“ brojem zatvorenika s obzirom da se zatvorski sustav konstantno kritizira zbog loših uvjeta i prebukiranosti.

„Broj je manji iz jednostavnog razloga – manji je broj zatvorenika, a rad za opće dobro i probacija, odnosno uvjetna sloboda, rasteretili su zatvore, kao i novi kazneni zakon koji je smanjio dužinu trajanja pritvora. Razlozi zbog kojih se najčešće nalaze u zatvoru su imovinski prekršaji i zloupotreba opojnih droga“, dodaje upravitelj.

Zatvor u Remetincu ne izgleda poput onih u filmovima, nema ćelija u pravom smislu riječi već se zatvorenici nalaze u zaključanim sobama sa špijunkama. U one veće od 21 kvadratna metra mogu biti smještena do pet zatvorenika, a dvije osobe u manju od 10 kvadrata. Svaka soba ima televizor te sanitarni čvor ograđenim zidom od ostatka prostorije, dok su tuševi odvojeni od „ćelija“, a na prozorima su rešetke.

Kriteriji razvrstavanja zatvorenika

No kako spojiti osobe, počinitelje raznih kriminalnih radnji, u jednu prostoriju?

„Prvi i osnovni kriterij je odvajanje istražnih zatvorenika i zatvorenika koji izdržavaju kaznu, a žene su na posebnom odjelu. Također se odvajaju punoljetni od maloljetnih, u istu prostoriju ne stavljamo višestruke povratnike, ljude koji izvršavaju duže kazne za najteža kaznena djela s nekim tko je u zatvoru završio zbog prometa ili krivotvorenja, odnosno manjeg kažnjivog djela. Važno je da zatvorenici u zajedničkom prostoru funkcioniraju, no se stavljamo sve ovisnike ili kradljivce u iste sobe, već ih miješamo. Zatvorenici imaju mogućnost prigovora na smještaj u pojedinoj sobi, mogu se obratiti službeniku na odjelu koji je dužan reagirati. I nama je u interesu da u sobama svi funkcioniraju, isto kao i njima“, objašnjava nam Mijat Pranjić, načelnik Odjela osiguranja.

Reporterka ZG-magazina u razgovoru s voditeljem osiguranja
Reporterka ZG-magazina u razgovoru s voditeljem osiguranja

Također, pušači se odvajaju od nepušača, a ono je dozvoljeno u sobama. Uz navedeno, postoji i Centar za dijagnostiku gdje dolaze osuđenici iz cijele Hrvatske kojima je kazna zatvora duža od 6 mjeseci. Tu se zadržavaju do mjesec dana na opservaciji kada tim stručnjaka procjenjuje u koji će ih zatvor poslati radi izvršenja kazne.

Nema zatvorskih »faca«

Zanimalo nas je ima li „vođa“ u zatvoru, koje se više poštuje i cijeni te dolaze li do tučnjave.

„Nema `glavnih´ u zatvoru, ponekad dolazi do tučnjave, no ne toliko često. Oni koji u njima sudjeluju sankcioniraju se putem pojačanog individualnog rada s tretmanskim osobljem, a naposljetku i sa stegovnom odgovornošću koja umanjuje ocjenu zatvorenika i kontakt s vanjskim svijetom“, objašnjava nam Vera Puljić, načelnica Odjela tretmana.

Kažu nam da se zatvorenici u zadnje vrijeme ne žale, prije im je problem predstavljala prebukiranost, što trenutno nije slučaj jer je brojčano stanje s obzirom na kapacitete zadovoljavajuće. „Uvijek imate jednog ili dvoje koji su nezadovoljni sa svime, no to nije nešto što možemo generalizirati“, otkriva Zvjezdana Šimundić iz Upravnog odjela.

„Nasilja nema što znači da su odjeli tretmana i osiguranja dobro odradili posao. Iako su incidenti uvijek mogući, ozljeda kao posljedica nasilja među zatvorenicima nemamo već godinama, svi lomovi koje smo zabilježili događaju se samo u sportskoj dvorani tijekom rekreacije“, dodaje upravitelj.

Ozbiljnih pokušaja bijega nije bilo duže vrijeme, zadnji put se iz Remetinca pobjeglo 1992. godine kada nije bilo žice niti video sustava. U zatvoru su svi isti pa nema posebnog odnosa prema poznatijim ličnostima, „bez obzira na njihovu političku, vjersku ili socijalnu orijentaciju. Na temelju naše analize smještamo ljude, i samo na temelju toga“, navodi Pranjić.

Dnevne aktivnosti zatvorenika

remetinec_sobaZatvorenici ustaju u 7 sati kada slijedi doručak, a svi se objedi odvijaju u ćelijama. Svaki zatvorenik ima pravo boravka na svježem zraku u trajanju od 2 sata dnevno, na stazi između odjela. Uz to, vrijeme im prolazi tijekom posjeta, telefoniranja, odlaska liječniku ili u zatvorsku trgovinu. Oni koji su na izvršenju zatvorskih kazni imaju organizirane razne aktivnosti i programe poput radionica, tribina, predstava ili koncerta. U 22 sata zatvorenici se prebrojavaju, a sobe zaključavaju.

Tijekom našeg obilaska nekoliko ih je šetalo u dvorištu između pojedinih odjela, ne izgledaju poput zločinaca već u miru šetaju i razgovaraju, čuvari su u blizini, a postoji i video nadzor.

„Imaju pravo na 10 minuta telefoniranja tjedno, što im se temeljem dobrog ponašanja može povećati i do 40 minuta. Njihovi se razgovori ne slušaju, dok istražni zatvorenici mogu kontaktirati samo one brojeve koji im sud odobri, a njihovo se ograničenje ne odnosi na kontakte s odvjetnicima. S druge strane, zatvorenici imaju pravo na telefoniranje s obitelji i osobama koje prethodno odobri uprava “, kaže nam Čumpek.

Na raspolaganju imaju i informatičku radionicu, no s računalima koja nisu spojena na internet, postoji i knjižnica s oko 2000 naslova. Slobodno vrijeme se nerijetko koristi za razne radionice, a odjeli tretmana i osiguranja zajednički procjenjuju kome bi bolje odgovarala primjerice likovna radionica ili fizička aktivnost.

Hrane se kvalitenije nego na slobodi

Na putu prema kuhinji kažu nam kako se sigurno 90 % zatvorenika kvalitetnije hrani u zatvoru nego vani. „Svakog se tjedna izrađuje novi meni s odobrenjem liječnika, šefa kuhinje i dva predstavnika zatvorenika. Pri spremanju obroka propisan je točan broj onih koji su na posebnoj ishrani, poput dijabetičara, vegetarijanca, onih koji ne koriste začine ili svinjetinu. Danas imamo špagete bolognese pa imamo četiri vrste istog jela, ali inače imamo i različite obroke za različite načine prehrane“, otkriva nam kuhar Ivan Novotni kojem u pripremi pomažu zatvorenici.

Izgled i materijal posuđa te pribora također je propisan, ne može biti načinjen primjerice od keramike koju se vrlo lako može slomiti. Samo istražni zatvorenici mogu naručivati hranu izvana, ali također uz odobrenje uprave i o vlastitom trošku.

Na račun svih zatvorenika može se uplatiti neograničeni novac, ali oni dnevno mogu potrošiti 150 kuna u zatvorskoj trgovini ili ako iz zatvorskog restorana naruče jelo koje tog dana nije na jelovniku.

Cijene u trgovini približne su onima u običnim trgovinama, dok je na raspolaganju manji broj proizvoda, uglavnom mliječni i mesni proizvodi, voće, sokovi, kave, cigarete, kozmetički preparati, tjednici, a dnevne se novine posebno naručuju.

remetinec_ducanZatvorski »american«

Telefoniranje i plaćanje u kantini obavlja se putem kartice. Naime, novci se pri dolasku u zatvor oduzimaju i pohranjuju na polog te zatvorenici dobivaju identifikacijsku karticu koja im služi kao telefonska kartica, na njoj su pohranjeni brojevi koji se mogu zvati i vrijeme koje im je na raspolaganju, a ona im služi i kao način plaćanja u kantini.

Nakon ulaska u ženski odjel odmah se osjetila ugodnija i toplija atmosfera, ima cvijeća i ukrasa u hodniku, a i mirnije je. Trenutno se tamo nalazi 19 zatvorenica, najčešća kažnjiva djela trenutno su prijevare, a na odjelu je jedna žena optužena za ubojstvo i nekoliko njih koje su ondje zbog pokušaja ubojstva.

Posjetili smo sobu dobro raspoloženih zatvorenica koje su sjedile oko stola u njezinom središtu te razgovarale. „Bolje bi uredile sobu da smo znale da nam dolaze gosti“, kroz šalu nam kažu zatvorenice, no urednost je na zadovoljavajućoj razini, iako je namještaj i sanitarni čvor prilično star i u lošem stanju.

Za svakog se zatvorenika utvrđuje razina uspješnosti u provođenju pojedinačnog programa, odnosno njihovo se sudjelovanje i ponašanje ocjenjuje u redovitim vremenskim intervalima, četiri su razine od prve i najniže „nezadovoljava“ do „naročito uspješan“, na temelju čega mogu zaslužiti neku od pogodnosti, poput češćeg kontakta s vanjskim svijetom, dužih telefonskih razgovora, ali i pogodnost izlazaka s posjetiteljem jednom do dva puta mjesečno u trajanju od 6 do 8 sati. Također postoji pogodnost izlaska na mjesto prebivališta i boravišta 48 ili 72 sata mjesečno, objašnjava Puljić iz Odjela tretmana.

Mogu i zaraditi

Zatvorenici prioritetno moraju raditi do dva sata besplatno na održavanju prostora gdje borave, svatko mora sudjelovati na uređenju prostora kojeg koristi s ostalima. Mogu raditi pomoćne poslove u kuhinji ili čišćenje, no samo ako to zasluže odnosno ako imaju zadovoljavajuću razinu uspješnosti, a mogu i raditi za vanjske poslodavce.

Ima zatvorenika koji zarađuju tzv. zaradnicu sa satnicom koja iznosi 3 ili 4 kune po satu za jednostavne poslove, a trećina ih trenutno radi takve pomoćne poslove u zatvoru. Zaradnica ide na njihov račun, no 30 % se zadržava i ne mogu s njom raspolagati do izlaska, odnosno služi tome da imaju barem neka financijska sredstva kada izađu iz zatvora. U iznimnim slučajevima upravitelj tri puta godišnje može dozvoliti korištenje tog dijela zarađenog novca, odnosno „mrtvog pologa“, kako ga nazivaju.

„Zatvor trenutno surađuje s Hrvatskim šumama pa oni koji su se kvalificirali za pogodnost izlazaka, rade fizičke poslove poput čišćenja sljemenskih obronaka i staza, a satnica je tada nešto viša, oko 4 i pol kune na sat. Druga mogućnost je da poslodavci donesu posao u zatvor, poput slaganja kuverti, pakiranja i slično, no toga u zadnje vrijeme nema zbog slabije gospodarske aktivnosti“, kazao nam je upravitelj.

Bračne posjete

remetinec_djecja_sobaPosjete za zatvorenike koji se nalaze na izvršenju kazne moguće su dva puta mjesečno uz odobrenje uprave zatvora u trajanju od sat vremena, te dodatno u vrijeme blagdana. Malodobna djeca svakog tjedna mogu posjećivati roditelje koji su zatvoreni, a za njih postoji i posebna prostorija s raznim dječjim sadržajima, slikovnicama i igračkama. Bračni i izvanbračni partneri mogu posjetiti zatvorenike u posebnim sobama koje su bez nadzora, što također ovisi o razini uspješnosti, temeljno je jednom mjesečno do 2 sata, a može im se povećati do dva puta u mjesecu po 3 ili 4 sata.

Posjetitelji se također pregledavaju, zadnjih godina nema slučajeva kada se pokušalo nešto protupropisno unijeti. Na ulazu imaju pretinac gdje odlažu svoje stvari, koje ne mogu donesti u zatvor. „Mogli bi jedino pokušati prošvercati tabletu ili neku opojno sredstvo, drugo ne znam što bi im bilo interesantno“, kazao nam je Pranjić iz osiguranja. Zatvorenici se također pregledavaju nakon završetka posjete, pri ponovnom dolasku na odjel.

Susreti su bez fizičkog kontakta u prostoriji s telefonskom govornicom, a samo uz odobrenje upravitelja moguće je podizanje pregrade kako bi se omogućio međusobni dodir. Ista takva, ali posebno odvojena prostorija rezervirana je za sastanke s odvjetnikom, no u njoj nema čuvara.

Povećan broj psihijatrijskih terapija

remetinec_heptanoniU zatvor se prilikom takvih posjeta mogu unositi samo propisane stvari kao što su odjeća, obuća, stvari za osobnu higijenu, posteljina i „šteka“ cigareta.

Tijekom samog dolaska u zatvor zatvorenik ide ne pretres kako u ne bi unesao stvari koje su zabranjene, zatim obavlja liječnički pregled i tuširanje te se smješta u sobu u kojem će boraviti, a pregledava se i prije izlaska iz zatvora.

Posjetili smo i tamošnje liječnike kojima je radni dan gotovo identičan onima koji rade u vanjskom svijetu. „Radimo cijeli dan u dvije smjene, jedino zbog čega se možda razlikujemo je povećan broj psihijatrijskih terapija, a ostali pregledi i bolesti isti su kao i vani“, otkrili su nam u liječničkoj ambulanti.

Osim programa za ovisnike o alkoholu ili drogi, odvija se program Zatvorenik kao roditelj, Vozač čimbenik u prometu, Prevencija impulzivnog ponašanja za počinitelje seksualnih delikata i psihosocijalni program za nasilnike u obitelji. U slobodno vrijeme organiziraju se slušaonice, tribine s gostima, ove godine posjetili su ih Stipe Božić, Dražen Lalić i Anton Samovojska na temu navijačkog nasilja, zatim koncerti, kazališne predstave, a svi mogu sudjelovati u vjerskim obredima katoličke, pravoslavne ili islamske zajednice.

Video nadzor za brzo reagiranje i koordinaciju

remetinec_kontrolna_sobaNa kraju obilaska stigli smo i do kontrolne seobe gdje se snima i kontrolira svakoga tko ulazi ili izlazi iz zatvora. „Nekada tijekom dana na raznorazne lokacije odvedemo i do 80 zatvorenika, na sudove, liječniku ili u bolnice. Ako se nešto dogodi unutar zatvora mi ćemo prvo reagirati, video nadzor nam pokriva tri šetališta, vanjske strane zatvora, ulaz posjetitelja i paketa te hodnik ženskog odjela, dok je u planu i pokrivanje muškog, no za to nam trenutno nedostaju financijska sredstva“, rekli su nam u kontrolnoj sobi.

Zanimljivo je da su s manjim brojnim stanjem imali više pokušaja samoubojstva, a kada je više ljudi u sobi onda se zatvorenici sami discipliniraju i ne pokušavaju nešto slično, a i osobe s kojima su u sobi u takvim slučajevima mogu spriječiti slične scenarije.

Pošto se broj zatvorenika smanjio i sada je na zadovoljavajućoj razni upitno je hoće li se realizirati planirana proširenja ili rekonstrukcija postojećih objekta. Smještaj i raspored unutar soba sigurno treba osuvremeniti pa se u upravi nadaju obnovi postojećih objekata.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni