Remetinečki rotor se zatvara 30. studenoga i bit će izvan prometa do siječnja 2020.

Remetinečki rotor se zatvara 30. studenoga i bit će izvan prometa do siječnja 2020.

Privremene prometnice kojima će se voziti kada se zatvori rotor su iz smjera Karlovca prema gradu Riječkom cestom, a sa Savske ulice prema Karlovcu i Areni ići će se novom cestom koja će biti uz nasip dok će u smjeru prema Velesajmu i od Velesajma biti nova cesta uz samu Dubrovačku aveniju

Zatvaranje remetinečkog rotora dosad je bilo najavljivano za početak studenog, no N1 se pozivajući se na službene informacije iz Grada, navodi da je rok za planirani početak druge faze rekonstrukcije pomaknut na sam kraj 11. mjeseca, odnosno 30. studenoga. Radovi bi trebali završiti do siječnja 2020. godine.

Prema navodima pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinka Bilića »uvjeti projektne dokumentacije i tehnologija građenja uvjetuju potpuno zatvaranje rotora za promet«.

Privremenom regulacijom promet će stoga biti prebačen na izgrađene privremene prometnice te će se izvoditi radovi izgradnje dva tunela u smjeru istok-zapad, rekonstrukcija i dogradnja postojećeg rotora s prilaznim prometnicama.

Podsjetimo, rekonstrukcijom remetinečkog rotora u Zagrebu izgradit će se dva podvožnjaka – na Jadranskoj aveniji i Aveniji Dubrovnik, iznad kojih će voziti tramvaji, a planirano je proširenje prilaznih rampi na kružnom toku dok će istočna strana rotora dobiti nadvožnjak većeg raspona te će biti postavljeni i semafori.

Privremene prometnice kojima će se voziti kada se zatvori rotor su iz smjera Karlovca prema gradu Riječkom cestom, a sa Savske ulice prema Karlovcu i Areni ići će se novom cestom koja će biti uz nasip dok će u smjeru prema Velesajmu i od Velesajma biti nova cesta uz samu Dubrovačku aveniju.

»U tijeku je izgradnja privremenih prometnica te će do 30. studenog 2018. godine, kada će se pothodnik zatvoriti i za pješake i bicikliste, biti izgrađen i privremeni semaforizirani prijelaz Avenije Dubrovnik za pješake i bicikliste na križanju s Ulicom Mate Parlova«, navodi Bilić.

Remetinečki rotor najvažniji je cestovni ulaz u Zagreb i naprometnije križanje u Hrvatskoj. Njime prolaze dvije tramvajske i 16 autobusnih linija te više od 100.000 automobila dnevno pa građani strahuju od mogućeg prometnog kolapsa. Prometni stručnjaci pak smatraju da rekonstrukcija teška oko 300 milijuna kuna neće riješiti problem gužvi i prometa u Zagrebu jer će ih nakon prolaska kroz tunel crveno svjetlo na semaforu kod Zagrebačkog velesajma.

https://www.facebook.com/zagrebackikvartkajzerica/photos/a.10151870133327401/10155682896342401/?type=3

Rješenje je izgradnja mosta prema Jarunu, čija se gradnja već godinama planira, ali nikako da započne.

Po zadnjim najavama zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića most bi trebao biti izgrađen 2021. godine.

»Za most Jarun ishođena je lokacijska dozvola i izrađen je parcelacijski elaborat. Navedena dokumentacija je u travnju ove godine dostavljena Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada na daljnje postupanje glede rješavanja imovinsko-pravnih poslova. Nakon što se riješe imovinsko-pravni poslovi, bit će pokrenuta izrada glavnog i izvedbenog projekta mosta. Preduvjet za početak izgradnje mosta je ishođenje građevinske dozvole i osiguranje financijskih sredstava za građenje«,¸ obrazložio je Bilić za N1.

https://www.facebook.com/zagrebackikvartkajzerica/photos/pcb.10155688131762401/10155688131697401/?type=3&theater

U međuvremenu, paralelno s projektno-tehničkom dokumentacijom za izgradnju Jarunskog mosta radi se i na projektno-tehničkoj dokumentaciji za pristupne prometnice tj. dvije dionice produžene Vrapčanske ulice (dionica 1. – od Jadranske avenije do mosta Jarun i dionica 2. – od mosta Jarun do Horvaćanske ceste). Za ove dvije prometnice izrađeni su idejni projekti, prikupljeni su posebni uvjeti građenja od nadležnih javnopravnih tijela i podnijeti su zahtjevi za izdavanje lokacijske dozvole. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni