Remetinečki rotor izgrađen za samo tri mjeseca

Remetinečki rotor izgrađen za samo tri mjeseca

(u izvedbi Muzeja vlakića Backo Mini Express)

Prometno složen i projektantski zahtjevan remetinečki rotor ovih je dana dobio svoju maketu u vjernom prikazu, a koja je postavljena u prostoru uprave Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića 1, gdje će stajati još najmanje sljedeći pet godina.

Za razliku od onog izvornog prometnog kružnog toka na južnom ulazu u Zagreb, njegova vjerna maketa predstavlja umanjeni prikaz u omjeru 1:220, a izradio ga je Muzej vlakića Backo Mini Express za tri mjeseca rada i maketarskog oblikovanja.

U Muzeju vlakića Backo Mini Express objašnjavaju da su se na ovaj maketarski podvig odlučili kako građanima – posjetiteljima Grdskse uprave kroz umanjeni prikaz predočili nastanak i prometni život velikog kružnog toka.

Maketa je u upravu Grada Zagreba nedavno dopremljena u dijelovima, a na njezinom sastavljanju i postavljanju radilo je 15 djelatnika Muzeja.

Maketa zagrebačkog rotora ima dimenzije 1,70 x 2,5 metara, a teži više od tristo kilograma.

„Prvo je stolar postavio stol, potom smo mi složili dio po dio makete, a sve je na kraju zaštitio staklar. Nismo brojili od koliko se točno dijelova sastoji, ali samo autića ima više od 140 komada. Sve smo radili sami od nule, pa čak i figurice ljudi, njih dvadesetak”, pojasnio je Antun Urbić – Backo, idejni začetnik i vlasnik Muzeja vlakića Backo Mini Express.

Novac za izradu makete osiguran je kroz fondove financiranih iz Europske unije.

Muzej vlakića Backo Mini Express projekt je najveće makete željeznice u jugoistočnoj Europi te pete najveće na Starom kontinentu, plod devetogodišnjeg marljivog rada osmorice Zagrepčana, koji su stvorili pravi turistički raritet kontinentalnih prostora naše države te projekt koji je gotovo 85 posto hrvatski proizvod i inovativnih rješenja, sa svim svojim eksponatima nalazi se u Gundulićevoj br. 4. u Zagrebu. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni