Relativnost pameti i gluposti

Relativnost pameti i gluposti

Međutim, valja »razumjeti« i Predsjedništvo HAZU-a jer su vjerojatno bili »oštro« napadnuti od politike, odnosno Vlade zbog toga što se jedno Akademijino znanstveno vijeće »usudilo« javno podvrgnuti kritici prijedlog CKR-a i Istanbulsku konvenciju! Pa je potegnut stari poznati naci-komunistički argument: Tko je vama dopustio da javno govorite, a da niste pitali »mudro« rukovodstvo?

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti s akademikom Kusićem na čelu uspjelo je u tome da časnu instituciju, koja je dužna biti znanstvena i moralna vertikala hrvatskoga društva, degradira na ulogu sramotnoga poslušnog potrčkala u službi dnevnopolitičkih interesa. Zgodna fraza »Svatko pametan može u ponečemu biti i bedast!« primjenjiva je i na Predsjedništvo HAZU-a glede njihove odluke da nitko od članova ne smije javno istupati navodeći pritom svoje članstvo u znanstvenim vijećima HAZU-a bez prethodne suglasnosti Predsjedništva HAZU-a!?

Kao što je bila nelogična izjava akademika Kusića da je »njegovo« Vijeće za suočavanje s prošlošću radilo dobro jer ni lijevi ni desni, što znači nitko, nije zadovoljan njezinim zaključcima, tako je isto i pravno i logično smiješno donijeti odluku da netko ne smije u javnome istupanju navesti da je član neke institucije, organizacije ili udruge, a da prethodno ne dobije odobrenje te iste institucije jer time ionako ne istupa u ime te institucije, što je vrlo lako argumentirati kako i slijedi.

Svaki istup u javnosti svaku osobu obvezuje da se ponaša tako da čitateljima, slušateljima ili gledateljima bude jasno govori li u vlastito ime ili u ime institucije u kojoj je naveo da je član! Ako nije jasno naznačio da govori u ime institucije, onda navođenje činjenice da je član te institucije nije ni u kom pogledu zabranjivo. Ako se ono što je netko javno govorio ne svidi čelništvu te institucije, može to javno pobijati, ali ni u kom slučaju poduzimati sankcije prema svome članu. Ako su pak predviđene sankcije za javne istupe u vlastito ime članova tih institucija, onda takva institucija nije ništa drugo nego politička stranka sa stranačkom stegom ili društvo u kojemu vlada »zakon šutnje«!

“Nepoćudno” ponašanje HAZU-a

Međutim, valja »razumjeti« i Predsjedništvo HAZU-a jer su vjerojatno bili »oštro« napadnuti od politike, odnosno Vlade zbog toga što se jedno Akademijino znanstveno vijeće »usudilo« javno podvrgnuti kritici prijedlog Cjelovite kurikularne reforme i Istanbulsku konvenciju! Pa je potegnut stari poznati naci-komunistički argument: Tko je vama dopustio da javno govorite, a da niste pitali »mudro« rukovodstvo?. I Predsjedništvo HAZU-a se prestrašilo te oportunistički priklonilo onoj poznatoj maksimi koja je važila u Savezu komunista: »Ne talasaj!«.

U normalnome i demokratskome društvu otvorena i slobodna javna rasprava jest normalna i poželjna. Bez obzira vodi li se rasprava u vlastito ime ili u ime neke organizacije, što onda valja jasno i naglasiti. U trenutku kada su se, uz mnogo napora, počela otvarati vrata medija, ta su vrata zahvaljujući Predsjedništvu HAZU-a zalupljena u lice članovima Akademijinih znanstvenih vijeća!

Očekuje se da svi samosvjesni članovi znanstvenih vijeća nastave javno istupati navodeći članstvo u vijeću uz napomenu da istupaju u vlastito ime.

Potvrdila se dakle izreka »Svatko pametan može u ponečemu biti i bedast!« pri čemu se to u konkretnome slučaju odnosi na, nažalost, Predsjedništvo HAZU-a, koje redom čine sve pametni ljudi, ali u konačnici i ne ako znanost i filozofiju dijaloga podređuju trenutačnim dnevnopolitičkim interesima. Zar je moguće da je Predsjedništva HAZU-a toliko strah politike da se plaše da politika ne ukine HAZU ako se bude ponašala »nepoćudno«?!

Laslo Torma, dipl. inž. el. teh.

Zagreb

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni