Rekordni Zagreb film festival od 14. do 22. studenoga

Rekordni Zagreb film festival od 14. do 22. studenoga

Iz sve bogatijeg popratnog programa izdvajaju se uvijek iznimno dobro posjećeni programi Velikih 5 i Ponovno s nama, kao i nastavak suradnje s Europskim parlamentom: naime, i ove će se godine u programu Dan LUX filma prikazati tri finalista za nagradu LUX

Uskoro počinje 13. izdanje Zagreb Film Festivala, koji će ove godine izborom atraktivnih filmskih naslova zagrijavati publiku u nešto kasnijem terminu: od subote 14., do nedjelje 22. studenoga u kinima Europa i Tuškanac, MSU, Akademiji dramske umjetnosti i Dokukinu KIC.

U program dugometražnog igranog filma ove godine uvršteno je rekordnih 14 naslova iz cijeloga svijeta, od Skandinavije do pacifičkog otočja Vanuatu, od čega njih 13 u konkurenciji. Iz Češke i Islanda stižu nam filmski parovi – iz obje zemlje po dva filma, a predstavnici tih kod nas rado viđenih kinematografija, tematski su koncentrirani oko obitelji i obiteljskih problema.

Nakon prošlogodišnjeg „O konjima i ljudima“, Islanđani u naslovima ostaju vjerni fauni pa nam tako ove godine iz te zemlje stižu obiteljske drame Ovnovi i Vrapci. Islandski kandidat za Oscara i najbolji film iz canneskog programa Izvjestan pogled “Ovnovi” (Rams) u režiji Grímura Hákonarsona priča je o dva tvrdoglava brata koji moraju izgladiti odnose nakon 40 godina kako bi spasili svoja dragocjena autohtona stada ovaca, dok su višestruko nagrađivani Vrapci (Sparrows) u režiji Rúnara Rúnarssona priča o odnosu oca, vikend-alkoholičara koji živi kao da nema sutra i njegovog otuđenog sina tinejdžera.

Natjecateljski program 13. ZFF-a uključuje laureate najznačajnijih svjetskih festivala. Venecuelanski Izdaleka (From Afar) u režiji Lorenza Vigasa ovojio je Zlatnog lava i to kao prvi latinoamerički film u povijesti koji je osvojio to priznanje. Inače, koscenarist priče o turbulentnom odnosu dvojice muškaraca različite klasne i generacijske pripadnosti je Guillermo Arriaga (scenarist Babela, Pasje ljubavi i 21 grama). Brazilski Neonski bik (Neon Bull), priča o zgodnom mladom jahaču brazilskog rodea koji sanja o tome da postane modni dizajner, nagrađen je na Lidu Posebnom nagradom žirija u programu Horizonti. zg film festival 2

Napeti mađarski triler na temu holokausta Saulov sin debitantskog redatelja Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta Bele Tarra, osvojio je u Cannesu tri nagrade – Veliku nagradu žirija, nagradu FIPRESCI i nagradu François Chalais. Dva filma u programu na svjež i nekonvencionalan način progovaraju o odrastanju: Ja, Earl i umiruća (Me, Earl and the Dying Girl) u režiji Alfonsa Gomeza-Rejona (bivšeg asistenta Martina Scorsesea), koji je na Sundance Film Festivalu osvojio Posebnu nagradu žirija i publike, a drugi je francuski Novi klinac (The New Kid), nagrađen na San Sebastianu.

U natjecateljski program 13. ZFF-a uvrštena su dva ostvarenja koja se odlikuju smjelim redateljskim postupcima. Australski film Tanna, premijerno prikazan u Veneciji, prvi je film snimljen u otočnoj državi Vanuatu. Radnja se vrti oko mladog para čija ljubav prkosi plemenskim običajima, a zanimljiva je odluka redatelja da sve uloge tumače naturščici iz plemena Tanna.

Uz već spomenute Vrapce i Našu svakodnevnu priču, koji su djelomično hrvatski filmovi, na festivalu se izvan konkurencije prikazuju i Zagrebačke priče, treći nastavak popularnog omnibusa u produkciji Propeler Filma.

Kockice slave 10 godina

Ove je godine na kratkometražni program stavljen poseban fokus, između ostalog i zbog jednog jubileja: naime, nacionalni natjecateljski program Kockice ove godine slavi 10 godina postojanja. U prvoj dekadi Kockice su postale jedna od najznačajnijih domaćih platformi za promociju mladih filmaša, a važnost ovog programa potvrđena je i višegodišnjom suradnjom s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, koje pobjedniku osigurava i novčanu nagradu

Iz sve bogatijeg popratnog programa izdvajaju se uvijek iznimno dobro posjećeni programi Velikih 5 i Ponovno s nama, kao i nastavak suradnje s Europskim parlamentom: naime, i ove će se godine u programu Dan LUX filma prikazati tri finalista za nagradu LUX. U fokusu programa Moj prvi film ove je godine Bosna i Hercegovina, a retrospektivom ostvarenja Orsona Wellesa i pratećom izložbom u Gliptoteci HAZU prisjetit ćemo se ovog velikog filmaša u godini u kojoj se obilježava 100. godišnjica njegova rođenja.

Program Industrija i ove godine uključuje brojna događanja za filmske profesionalce. Važan dio festivala i ove godine čine međufestivalske suradnje: u okviru programa Posebne projekcije u Dokukinu KIC predstavit će se selekcija filmova iz programa Directors’ Fortnight festivala u Cannesu i portugalskog Curtas Vila do Conde Film Festivala (jednog od najznačajnijih festivala posvećenih kratkometražnom filmu).

Nastavljaju se i već ranije započete suradnje sa Sarajevo Film Festivalom i programom film.factory Sarajevske filmske akademije. Dio ovogodišnjeg programa bit će i atraktivna masterclass predavanja iskusnih filmaša te četvrto izdanje radionice Moj prvi scenarij.

Program Zagreb Film Festivala od danas dostupan je online na stranicama www.zff.hr, a jedna od većih novosti ove je godine i ta da se ulaznice, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i preko službene internetske stranice festivala. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni