Rekordne visine snijega, Bandić preuzeo Zimsku službu

U Zagrebu je zabilježena najveća visina snijega od 1861., otkad se provode mjerenja / Zagrebačkim je prometnicama zavladao kaos / Bandić preuzeo upravljanje nad Zimskom službom

U Zagrebu je zabilježena najveća visina snijega od 1861., otkad se provode mjerenja. Sinoć ga je u Maksimiru izmjereno čak 68 centimetara. Zagrebačkim prometnicama zavladao je kaos. Gradonačelnik Milan Bandić je, kao i mnogi građani, ocijenio da je Zimska služba zakazala te je preuzeo osobno upravljanje nad stožerom Zimske službe i obećao građanima da će jutros bez problema stići na posao i u škole. Činjenica jest da je većina glavnih prometnica očišćena, no pješaci muku muče zbog neočišćenih nogostupa, a javni gradski prijevoz je ponovno zakazao te su prekinute neke tramvajske linije.

Nažalost, novim, tehnološki naprednim niskopodnim tramvajima izgleda nikako ne odgovaraju nemilosrdni zimski uvjeti kakvi su zavladali gradom te se uz prugu mogu sakupljati dijelovi koji su otpadali s tramvaja. ZET-u bi bilo uputno da formira jednu ekipu za sakupljanje tih otpalih dijelova.

Zbog snijega i nepovoljnih vremenskih uvjeta danas neće biti nastave u četirima osnovnim školama u Zagrebačkoj županiji, u Krašiću, Mariji Gorici, Svetom Ivanu Zelini i Svetoj Nedelji. I u Krapinsko-zagorskoj županiji nastava je u nekim školama odgođena do četvrtka.  Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević izvijestio je kako zimska služba Županijskih cesta Zagrebačke županije održava prohodnost na svim prometnicama iz područja svoje nadležnosti. Pozvao je i nadležne zimske službe gradova i općina na području županije da održavaju prohodnim ceste koje su njihovoj nadležnosti.

Gradonačelnik Bandić jučer je navečer istaknuo da da ujutro sve tramvajske i autobusne linije moraju  funkcionirati, jer da je posrijedi kolaps javnoga gradskog prijevoza. Najavio je da će od danas u Gradskoj upravi biti uspostavljen besplatan telefon na koji će se građani moći javljati, a svi će se pozivi slijevati u stožer Zimske službe. Ponovno je pozvao sve Zagrepčane da očiste snijeg ispred svojih kuća.

Zasad nije elementarna nepogoda

” Zasad elementarne nepogode nema, ali nije isključeno da je ne bude. Dao Bog da je ne trebamo proglašavati”, rekao je Bandić. Istaknuo je kako “grad funkcionira otežano, ali funkcionira”.

Gradonačelnik je rekao da je prije sjednice bio na Trgu bana Josipa Jelačića i da je katastrofa. “Koordinacija male zimske službe katastrofa – je li to opstrukcija ili nije, neću u to ulaziti. Ja sam bio na Trgu, ima četiri kamiona, manekeni. Rekli su da imaju pauzu, koju pauzu, a snijeg cijeli na Jelačić placu. Ja preuzimam stožer Zimske službe od večeras”, istaknuo je Bandić te poručio da nema spavanja dok se grad ne očisti.

“Tko ne može neka kaže da ne može ili neće. Mi ćemo za te novce koje dajemo za Zimsku službu naći na tržištu tko će napraviti. Građani ujutro moraju ići na posao”, rekao je Bandić.  “Ja vodim ovaj grad 12 i po godina, a ne možemo počistiti grad od snijega, pa pojest ćemo ga”, rekao je. Zahvalio je braniteljima, HVIDR-i grada Zagreba koji su se sami javili i čistili snijeg u Zagrebu.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je da je danas snijeg čistilo na dobrovoljnoj osnovi gotovo 1.500 ljudi te da se nada da će ga sutra čistiti 2.000 ljudi.

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović rekao je da je pozvao sve zaposlenike da se nakon radnog vremena stave na raspolaganje predsjednicima vijeća gradskih četvrti te kako misli da su danas već dali svoj doprinos. Zaposlenike Zagrebačkog holdinga pozvao je na maksimalnu odgovornost i predanost poslu u interesu građana.

Voditelj Zagrebačkih cesta – podružnice Zagrebačkog holdinga Alen Gospočić rekao je da u Zimskoj službi ima 210 ekipa, a od toga je 135 ralica i 75 specijalnih vozila. Rekao je da sada imaju oko 6.500 tona soli za nadolazeći snijeg i oko 4.000 tona sipine, a u strateškoj pričuvi imaju još 6.000 tona soli.

Ovak se to dela …

Gradonačelnikov apel

S lopatom u ruci, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je jučer ispred svoga stubišta u Bužanovoj ulici apel sugrađanima da čiste snijeg ispred svojih zgrada i veža, da ne voze bez zimske opreme, te da pomognu jedni drugima koliko je god to moguće u ovim zimskim uvjetima:

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, poštovani sugrađani,

S obzirom na obilan snijeg koji od jučer pada gotovo bez prestanka molim vas i pozivam da se u okviru svojih mogućnosti, ali i u skladu s obavezama koje proizlaze iz Odluke o komunalnom redu, uključite u stvaranje što boljih uvjeta na gradskim prometnicama.

Na temelju Odluke o komunalnom redu Grad je obavezan ukloniti snijeg i led sa svih javnih površina što se upravo i čini prema prioritetima rada nadležnih službi, a prvenstveno Zimske službe.

Jednako tako, prema Odluci o komunalnom redu i građani su dužni ukloniti snijeg i led na pločnicima uz svoje zgrade, baš kao i korisnici poslovnih prostora, kioska, prodavaonica…

Prema prognozama, padaline mogu trajati i sljedećih dana, pa se moramo na to pripremiti i tome prilagoditi. Naoružajmo se strpljenjem i dobrom voljom, svojim primjerom pokažimo solidarnost i brigu za slabije. Pomognimo drugima, susjedima koji su možda bolesni ili nemoćni.

Uvjeren sam, dragi sugrađani, da ćemo zajedno pridonijeti da naš grad i u ovim uvjetima funkcionira normalno, naravno, primjereno vremenskim okolnostima. (zg-magazin)

 

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni