Registar branitelja od danas dostupan javnosti

Ministar je naglasio da je objavom popisa „Vlada braniteljima osigurala neizbrisivo mjesto u povijesti“

Na internetskoj adresi https://registar.branitelji.hr/ javnosti je od danas dostupan Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.  Na prigodnoj svečanosti održanoj u Muzeju suvremene umjetnosti ministar branitelja Predrag Matić je istaknuo kako se radi o „najčasnijem popisu u hrvatskoj povijesti“ te da su imena koja čine Registar u samom temelju Hrvatske.

Ministar je naglasio da je objavom popisa „Vlada braniteljima osigurala neizbrisivo mjesto u povijesti“. Još jednom je odbio tumačenja da je Ministarstvo trebalo objaviti imena onih koji su nezakonito stekli status branitelja i prava iz tog statusa. Poručio je da će se njima baviti pravosudni organi i policija. Naglasio je da se Ministarstvo kod objave konzultiralo s Agencijom za zaštitu osobnih podataka i sigurnosnim službama te da od Registra braniteljima ne prijeti nikakva opasnost.

Nakon objave registra javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji se objavljuje samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravnim osobama.

Pretpostavke za objavu Registra stvorio je Sabor RH, koji je nedavno većinom glasova izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i drugi državni dužnosnici. (zg-m)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni