Referendum o odlasku u mirovinu sa 67

Referendum o odlasku u mirovinu sa 67

Prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu počinje 27. travnja

Referendumska inicijativa »67 je previše«, koju čine Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, prikupljat će od 27. travnja do 11. svibnja 2019. godine potpise za održavanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu.

Poručeno je to s današnje konferencije za novinare Inicijative, uz pojašnjenje kako je referendumsko pitanje napisano u obliku zakonskog prijedloga – izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, te ako referendum bude uspješan, to znači da će građani svojim glasanjem izravno usvojiti novi zakon.

Referendumsko pitanje glasit će »Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju?«.

U tekstu se navodi osam prijedloga, među kojima su pravo na mirovinu sa 65 godina života i 15 godina staža, odlazak u prijevremenu mirovinu sa 60 godina života i 35 godina staža te blaže kažnjavanje (smanjenje penalizacije) zbog odlaska u prijevremenu mirovinu.

»Jasno je da se u Hrvatskoj ne može raditi do 67. godina starosti, jasno je da je penalizacija u Hrvatskoj za prijevremeni odlazak u mirovinu previsoka, jasno je da se previše ubrzalo izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina starosti«, rekao je čelnik HNS-a Krešimir Sever.

»Život u zdravlju poslije 65. godine starosti u Hrvatskoj je samo pet godina, dok je prosjek EU-a 10 godina. Mi smo bolesna, izrađena i siromašna nacija u kojoj se ljude tjera da rade do iznemoglosti, pa će im se onda omogućiti da rade četiri sata i kada odu u mirovinu«, dodao je Sever.

Predsjednik MHS-a Vilim Ribić osvrnuo se na dva motiva vezana uz najavu provođenja referenduma. Jedno je odnos Vlade i EU prema ovom pitanju.

»Vrlo često ćete u Bruxellesu čuti kako se vlade izvlače na Europsku uniju kada donose ovakve nepopularne mjere, a vlade će često govoriti kako je EU ona koja traži te mjere. U ovom slučaju istina je dvostruka. Vlada je ta koja je donijela ove mjere i njena je odgovornost konačna i krajnja odgovornost na donošenju ove perverzne mjere koja je zapravo napad na ljudsko dostojanstvo u poznim godinama života. Ali istodobno, takva odluka je došla i kao savjet iz Bruxellesa. Dakle, imamo i jednu i drugu instancu odgovornu za ovakva nehumana i neljudska rješenja«, istaknuo je Ribić.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel kaže da su sindikalne središnjice kroz inicijativu »67 je previše« odlučili ispraviti nepravdu koju je nanijela ova Vlada, ova saborska većina.

»Pokušali smo sve tijekom prošle godine, s jasnim argumentima, pokušali smo Ministarstvu rada, ministru Marku Paviću, koji je bio nositelj izmjene mirovinskih zakona, argumentirano dokazati da je ovakav prijedlog nerazuman. Međutim, govorili smo gluhom i slijepom, komentirao je, pozivajući hrvatske građane da potpisom za referendum postanu sudionici promjena, sudionici promjene hrvatskog mirovinskog sustava, sudionici perspektive za sve građane u RH«, prokomentirao je Novosel. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni