“Referendum o izmjenama GUP-a jedini je način da građani ne budu prevareni”

“Referendum o izmjenama GUP-a jedini je način da građani ne budu prevareni”

SDP-ov gradski zastupnik podsjetio je da se izmjenama GUP-a najavljuje izgradnja nacionalnog stadiona te podsjetio da je 2008.-2009. godine najavljen referendum o stadionu, ali do toga nije došlo

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić u srijedu je u Staroj gradskoj vijećnici održao konferenciju za novinare na kojoj je kritizirao naredbu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića po kojoj se do kraja godine produžuje rok za držanje domaćih životinja na području naselja Jakuševac.

Mišić je podsjetio da je gradonačelnik Bandić još 2012. godine donio naredbu o području u naselju Jakukuševac na kojem je dopušteno držanje domaćih životinja najkasnije do 31. prosinca 2012. (Naredba o određivanju područja Grada Zagreba na kojima se dopušta držanje domaćih životinja op. a.).

Mišić tvrdi kako je od tada odluka mijenjana 11 puta, a posljednji put 7. kolovoza 2019. godine te je rok za držanje domaćih životinja na Jakuševcu produžen do kraja godine.

Podsjetio je da je Klub zastupnika SDP-a u travnju je u Gradskoj skupštini tražio raspravu o toj temi, ali su odbijeni s obrazloženjem da gradonačelnik sluša ljude na terenu i glas građana.

Spomenuo je da četiri mjesna odbora na području gradske četvrti Novi Zagreb – Istok, a to su Utrina, Zapruđe, Dugave i Travno donijeli su zaključak na sjednici Vijeća da se ne produžuje rok i da se najkasnije do 1. kolovoza izmjeste farme s Jakuševca.

„Gradonačelnik je još jedanput prevario građane i svojom samovoljom odlučio produžiti rok za držanje domaćih životinja iako za to nema suglasnost ni odobrenje nadležnog mjesnog odbora niti gradske četvrti. Postavljam pitanje do kada će građani Novog Zagreba, a i farmeri živjeti u neizvjesnosti ne znajući je li 1. prosinca posljednji rok za izmještanje farmi ili će ih dočekati nova naredba Grada?”, upitao je Mišić.

Spomenuo je da su građanima davani i poticaji za izmještanje farmi, ali i neki članovi Bandićeve stranke imaju farme na području naselja Jakuševac te Mišić sluti da su im možda dana i neka obećanja.

Osvrnuo se i na izmjenu zagrebačkog Generalog urbanističkog plana (GUP-a) te je istaknuo da iako je gradonačelnik htio „sakriti” javnu raspravu tokom ljeta, više od 9000 primjedbi građana pokazuje da nema bianco podršku.

„Gradonačelnik je najavio da će se odluka o izmjenama GUP-a donijeti u rujnu što pokazuje neozbiljnost i netransparentnost javne rasprave, jer nije za očekivati da će gradske službe na kvalitetan način obraditi 9000 primjedbi i na njih se očitivati”, smatra Mišić.

Spomenuo je da se izmjenama GUP-a najavljuje izgradnja nacionalnog stadiona te podsjetio da je 2008.-2009. godine najavljen referendum o stadionu, ali do toga nije došlo, kao što nije održan niti najavljen referendum o promjeni naziva Trga maršala Tita.

„Nastavi li gradonačelnik insistirati na idejama koje nisu u interesu građana i za koje je struka dala negativno mišljenje i uspije ishoditi suglasnost Ministarstva graditeljstva, gradski zastupnici SDP-a će prikupiti trećinu potpisa, od 17 zastupnika kako bi na sljedećoj sjednici predložili raspisivanje lokalnog referenduma, jer je to jedini način da gradonačelnik po treći put ne prevari građane”, najavio je Mišić.

Na upit novinara komentirao je i nagomilani otpad u Zagrebu. Izjavu pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo Mirke Jozić da će problem otpada riješiti kažnjavanje građana ocijenio je skandaloznom.

„Skoro je godinu dana otkako je izglasan novi Plan gospodarenja otpadom, a Grad Zagreb po pitanju gospodarenja otpada nije napravio ništa”, zaključio je Mišić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni