“Recite ne uvozu smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb!”

“Recite ne uvozu smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb!”

(Prosvjed aktivista Zelene akcije pred Gradskom upravom)

Udruge Zelena akcija i UZOR iz Resnika danas su poslale otvoreno pismo zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine tražeći da se na sutrašnjoj sjednici usprotive sporazumu koji bi omogućio prevoženje smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb. Upozoravaju da bi takav dogovor dodatno opteretio ionako neodrživ sustav u Zagrebu, a i suprotan je temeljnim zakonskim načelima i preporukama nacionalnog Plana gospodarenja otpadom.

Iz Zelene akcije podsjećaju da su Zagreb i Zagrebačka županija već su prije desetak godina pokušali realizirati sporazum o zajedničkom zbrinjavanju otpada, što bi se ostvarilo gradnjom spalionice otpada. »Srećom, taj je sporazum zagrebačka Skupština raskinula. Međutim, umjesto rješavanja problema i uspostave kvalitetnih lokalnih sustava, Grad Zagreb i Županija opet promašenim dogovorima pokušavaju usporiti rješavanje nagomilanih problema«, tvrde aktivisti.

Gradske zastupnici u pismu su pozvani da zatraže hitnu tematsku sjednicu o gospodarenju otpadom te insistiraju na izradi kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom koji će omogućiti rješavanje nagomilanih problema kroz sustav odvajanja otpada i stimulativne naplate po količini prilagođene građanima.

»Umjesto gradnje centra za smeće, zahtijevajte hitnu izgradnju novih kompostana, reciklažnih dvorišta i sortirinica koje će maksimalno obraditi otpad procesima reciklaže sve dok ne preostane tek mala količina inertnog otpada za odložiti. Za planiranje bilo kakvog budućeg centra za otpad zahtijevajte izradu studija izvedivosti i javnu raspravu oko tih studija kako bi javnost pravovremeno mogla reagirati ako će se opet pokušati nametnuti izgradnja megalomanskih skupih centara za smeće s tehnologijama štetnima za okoliš i građane, kao što se to godinama pokušava diljem RH«, zaključuje se u pismu. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni