Razmatranja o pokretanju projekta „Razvoj srčane pumpe“

Razmatranja o pokretanju projekta „Razvoj srčane pumpe“

U Njemačkoj je posljednjih godina broj ugrađenih srčanih pumpi trostruko premašio broj transplantacija srca. Očekuje se da će se ovo područje naglo razvijati u sljedećih nekoliko godina i da postoji šansa (pa i za male zemlje poput Hrvatske) da se znanja stvorena na razvoju srčane pumpe unovče

Pa svim pokazateljima najvažniji trend u 21. stoljeću je povezivanje biotehnike, dakle tehnike živoga i tehnike (neživoga) ili uobičajeno tehnike. To se među ostalim očituje i u kiborgiziranju o čemu je već pisano na stranicama ovog portala.

Kako se među medicinskim trendovima prepoznaje potreba suradnje medicinara s proizvođačima materijala i tvorevina, stručnjaci Fakulteta strojarstva i brodogradnje analizirali su mogućnosti uključivanja u te trendove. Stoga će se u četvrtak 13. ožujka 2014. održati na Medicinskom fakultetu tribina Presjecišta medicine i strojarstva. Petnaestak znanstvenika FSB-a govorit će o rezultatima svojih trenutnih istraživanja i pokušati dogovoriti organiziranu suradnju na tom vrlo perspektivnom području.

Kao svojevrsni uvod u Tribinu, održana je u srijedu 19. veljače 2014. rasprava o mogućem pokretanju projekta Razvoj srčane pumpe. Tijekom uvodnog predavanja prof. Bojana Biočine, predstojnika Klinike za kardijalnu kirurgiju, Kliničkoga bolničkog centra Rebro, naglašene su neke pojedinosti o potrebi jednog takvog projekta. U prošlosti se srčana pumpa upotrebljavala u fazi čekanja transplantacije, dok se sada sve češće ugrađuje kao trajno rješenje, unutrašnje kiborgiziranje, kao alternativa transplantaciji srca. U SR Njemačkoj je posljednjih godina broj ugrađenih srčanih pumpi trostruko premašio broj transplantacija srca. Očekuje se da će se ovo područje naglo razvijati u sljedećih nekoliko godina i da postoji šansa (pa i za male zemlje poput Hrvatske) da se znanja stvorena na razvoju srčane pumpe unovče. Poslije predavanja razvila se iscrpna i vrlo korisna rasprava. Zaključeno je da se nastave razgovori o ovom projektu poslije Tribine najavljene za sredinu ožujka.

Predstavljanje Tehničkog rječnika: motori i motorna vozila

Istog dana održano je vrlo uspješno predstavljanje Tehničkog rječnika: motori i motorna vozila, autora Božene Tokić i  Josipa Stepanića. Rječnik sadrži oko 20 tisuća hrvatskih naziva. Autori su saželi sva znanja stečena tijekom proteklih sedam desetljeća stvaranja nazivlja za to područje na Katedri za motore i motorna vozila osnovane 1941. Rječnik se može označiti kao vrlo vrijedan doprinos ne samo stvaranju nazivlja za to uže područje, već i stvaranju hrvatskog tehničkog nazivlja.

Oba događanja odvijala su se u prostoru nedavno otvorenog Kluba nastavnika FSB-a, čime se započelo ostvarivati jednu od temeljnih namjena tog Kluba, o čijem je otvaranju i ciljevima već pisano na ovom mjestu.

Fedor Rabačević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni