Razmatra se paket strožih epidemioloških mjera za Zagreb

Razmatra se paket strožih epidemioloških mjera za Zagreb

(Foto: zagreb.hr)

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo naglasio je kako je nekoliko različitih koncepata mjera na stolu, ali nije htio precizirati o čemu je riječ. „Situacija nije dobra tražimo određena rješenja koja ćemo ponuditi”, rekao je Vjekoslav Jeleč

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Zvonimir Šostar danas je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba istaknuo kako u Zagrebu još uvijek nema velikog povećanja broja zaraženih koronavirusom, ali da epidemiološka slika nije zadovoljavajuća.

Jučer je u Zavodu obavljeno 1193 testiranja, a kod 479 osoba nalazi su pozitivni, što znači da je preko 35 % testiranih osoba zaraženo virusom COVID-19.

„Mjera samoizolacije je izrečena za 919 osoba. U 11 domova za starije na području Zagreba te u drugim socijalnim ustanovama u protekla 24 sata je 26 korisnika, 6 zdravstvenih djelatnika i 4 nezdravstvena djelatnika bilo pozitivno na COVID-19”, rekao je Šostar. Dodao je kako su nažalost preminula četiri korisnika domova te je izrazio sućut njihovim obiteljima.

„Što se tiče djece, 19 je učenika imalo pozitivan nalaz te 5 nastavnika i 2 nenastavna djelatnika osnovnih škola i 25 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije izrečena je za 451 učenika osnovnih i 415 učenika srednjih škola. U Zagrebu trenutno imamo 3472 aktivna slučaja”, zaključio je Šostar.

Osvrnuo se i na testiranje brzim antigenskim testovima koji su validirani te je provjerena njihova kvaliteta i pouzdanost. Šostar je rekao da te testove Zavod neće koristiti već će dalje nastaviti testiranje PCR testovima dok će testiranje brzim testovima raditi u domovima zdravlja, jer Zavod za to nema mogućnost.

„Produžit ćemo naše radno vrijeme do 16 sati. Cilj nam je da ljudi na vrijeme dobiju nalaz. Mi smo jedini koji uspijevamo da pacijenti u 24 sata dobiju svoj nalaz“, rekao je Šostar. Dodao je da da se u Zavodu radi nadljudskim naporima te je pohvalio epidemiologe i mikrobiologe koji vikendom rade od 15 do 17 sati dnevno.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je istaknuo da od 9. do 12. studenoga COVID ambulante posjetilo 3387 osoba, a mjera samoizolacije je izrečena za njih 39 dok ih je 5170 upućeno na testiranje.

Ukazao je na poivećanje borja zaraženih djelatnika u zdravstvenom sustavu Zagreba. Trenutno je 162 pozitivnih djelatnika, a u samoizolaciji njih 201. “To su indikatori koji ukazuju na ozbiljnost situacije”, rekao je Jeleč. Trenutno je u karanteni u Tomislavovom domu je 6 bolesnika pozitivnih na COVID-19.

Komentirao je i najavljene mjere za suzbijanje širenja koronavirusa za Zagreb. Naglasio je da svakodnevno se održavaju sastanci Stožera s ravnateljima relevantnih ustanova, u prvom redu domova zdravlja.

„Obzirom da je riječ o Zagrebu, milijunskom gradu s velikom dnevnom fluktuacijom i epidemiološkom slikom koja nije dobra, sasvim sigurno razmatramo mogućnost masovnijeg testiranja. Validacije testova su napravljene“, rekao je Jeleč. Naglasio je kako je nekoliko različitih koncepata mjera na stolu vezanih za Zagreb, ali nije htio precizirati o čemu je riječ.

„Situacija nije dobra tražimo određena rješenja koja ćemo ponuditi”, kaže Jeleč.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je istaknula da je i danas stožer razmatrao različiti paket s nizom novih mjera, ali da je potrebno još neko vrijeme do njihove prezentacije.

 „U ponedjeljak ćemo imati sastanak. Radi se o paketu mjera po tematskim područjima“, kazala je Majić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni