Razmatra se drastično kresanje mjere roditelj odgojitelj

Razmatra se drastično kresanje mjere roditelj odgojitelj

Prvo su se hvalili da se rađa više trećerođene djece otkako je mjera roditelj odgojitelj u primjeni, a sada Bandićeva Gradska uprava uvjete za tu istu mjeru želi osjetno smanjiti

Grad Zagreb razmatra mogućnosti za drastično kresanje pronatalitetne mjere roditelj odgojitelj te se razmatra mogućnost da se mogućnost njenog trajanja skrati za čak 7 godina. Podsjetimo, prvi zahtjevi za korištenjem ove mjere počeli su se zaprimati krajem 2016. godine, a u sklopu mjere nezaposleni roditelji s troje ili više djece primaju naknadu od 4264 kune.

No prema pisanju Kristine Turčin iz Jutarnjeg lista, ako se prihvate izmjene u nacrtu prijedloga, koji je nedavno »ispod radara« pušten u javno savjetovanje, nezaposleni roditelji s troje ili više djece više neće primati novčanu pomoć do 15. godine najmlađeg djeteta, nego do djetetove 8. godine. Drugim riječima, od trenutačnih gotovo 5000 korisnika, čije je dijete navršilo osam godina prije stupanja na snagu ove odluke, prestat će dobivati novčanu pomoć.

Također, postojećim korisnicima će se izmijeniti novčana pomoć u skladu s novom odlukom, koja će biti nešto manja nego dosad, odnosno 4250 umjesto 4264 kune mjesečno koliko je iznosila naknada za siječanj 2019. godine.

Novost je i prijedlog da roditelj mora biti nezaposlen najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva, što je izazvalo val negativnih reakcija korisnika ove pomoći.

Javna rasprava traje do 23. siječnja do kada se primaju i primjedbe građana.

Mjera roditelj odgojitelj uvedena je krajem 2016., uoči lokalnih izbora, a u Gradu tvrde da je već u 2017. zabilježen porast broja djece rođene kao treće, četvrto, peto i šesto dijete. No, kažu kako su sada uočili i neke probleme…. Podsjetimo, gradska oporba je u više navrata upozoravala da je mjera preskupa za gradski proračun te da loše utječe na tržište rada.

Grad Zagreb je u četiri godine za roditelje odgojitelje iz proračuna dao gotovo 850 milijuna, a u 2020. planiraju izdvojiti čak 360 milijuna kuna, navodi Jutarnji list. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni