Različitost apstrakcije Mladena Žunjića

Različitost apstrakcije Mladena Žunjića

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić 15.studenoga u zagrebačkom Europskom domu otvara svoju novu samostalnu izložbu. Za nju je odabrao više od dvadeset slika, ulja i akrila na platnu dimenzija 150 x 100 i 100 x 100 cm. Izložba jednostavnog, ali istodobno i složenoga naziva Različitost apstrakcije, otvorena je do 6.prosinca 2021.

Žunjić je poznat ne samo u slikarskim krugovima, nego i kod široke publike kao autor koji kontinuirano i strastveno stvara. Niže cikluse za ciklusom, sve na većim formatima, nesputano se igrajući, ali i predano istražujući i bojom, kompleksnim kolorom i svijetom raznolikih motiva. Koji su se vremenom izborili za trajniju nazočnost u odabiru istih.

Žunjića je slikarska pustolovina, puta u nepoznato, vodila od vrlo širokog spektra oblika koji nastavaju i žive na njegovim slikama, međusobno se dodirujući, lebdeći ili mirujući, gibajući se stalno, to je ključno, do mrlja i točkica boje koje plutaju u prostoru. Do snažnog i sveprisutnog simbola oka, koga često zapažamo na pojedinim slikama.  Ali tu je i razbuktali plamen boje te erumpirali koloristički vodoskoci.

Radosna poruka svima

Žunjić slika i bilježi raznovrstan život svojih formi, koje inkliniraju stalnoj mijeni, nikada zadovoljne trenutnim stanjem i likom. To je svijet u promjeni, svijet nezaustavljivih pravaca za koje se ne zna kamo idu i što će biti uopće s tim silnicama vrlo opipljive energije.

Ova aktualna izložba ulja i akrila na platnu slikara Mladena Žunjića nudi dovoljno prostran uvid u djelo ovoga autora i njegov stvaralački nerv, ambiciju i shvaćanje umjetnosti.

Žunjić je, nije nevažno reći, autor obimnog, kompleksnog opusa. S nizom uspjelih energetski nabijenih kolorističkih kompozicija, s mnoštvom nefigurativnih motiva.

Žunjićevo slikarstvo obilježeno je s još jednom osobitom karakteristikom. Naime, svaka njegova pojedina slika aktivno svojim likovnim ustrojem komunicira s gledateljem i bojom i unutarnjim značenjima, otvarajući mu se, snažno ga privlačeći s još jednim svojim oružjem – dekorativnošću. Jer, i boje i znakovi su na ovim djelima vitalni i otporni i nose radost, radosnu poruku svima.

Izloženi izbor ulja i akrila Mladena Žunjića neprijeporno govori o autorovoj autorskoj zrelosti i nikada zadovoljenoj radoznalosti, koja ga neprekidno vuče prema novim ciklusima.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni