Razgovori o aktualnim pitanjima gospodarstva Hrvatske

Razgovori o aktualnim pitanjima gospodarstva Hrvatske

Akademija tehničkih znanosti Hrvatske i Hrvatsko društvo za sustave organiziraju „Razgovore o aktualnim pitanjima tehničkih znanosti i gospodarstva Hrvatske“. Rasprava će se održati u četvrtak, 6. ožujka na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, s početkom u 13 sati, a njome će predsjedati  prof. dr. sc. Dubravko Rogale).

Raspored:

13.00 – 13.30 Branimir Milčić: ”Alatni strojevi danas – sutra

Čovjek se oduvijek borio za opstanak koristeći prirodne resurse. Da bi što jednostavnije i što racionalnije došao do potrebnih proizvoda, koji su mu koristili u svakodnevnom životu, radio je i razmišljao inovativno i najprije koristio odabrane alate počevši od kamena ili drugih prirodnih materijala, pa sve do razvoja strojeva koji su ga fizički rasterećivali, i bez poteškoća su mu omogućili izradu svih potrepština za život. Ti strojevi su nastali zbog potreba čovječanstva i nezamislivo je da nakon globalizacije u današnje vrijeme ne nastave igrati svoju ulogu. Svi znamo da su to alatni strojevi, za koje su mnogi rekli, da članove naše zajednice treba stalno upoznavati, da nikad ne zaborave na njih, jer jedino putem njih mogu očekivati u svom životu blagostanje, sigurnost i slobodu življenja.

13.30 – 14.00 Toma Udiljak: ”Napredni postupci obrade odvajanjem

Obradni sustavi za postupke obrade odvajanjem su još uvijek najzastupljeniji proizvodni kapaciteti, a sam proces obrade je jezgra obradnog sustava. Stoga se postupci obrade kontinuirano razvijaju s ciljem omogućavanja što veće konkurentnosti. Sam proces obrade predstavlja sučelje alata i obratka te je, uslijed razvoja novih materijala, izložen stalnim zahtjevima za inovacijama i promjenama. Javljaju se novi postupci obrade odvajanjem, a postojeći se usavršavaju kao odgovor na promjene u geometriji i veličini dijelova, pojavu novih materijala, zahtjeve u medicini i stomatologiji, zahtjeve očuvanja okoliša i zahtjeve za sve većom autonomijom obradnih sustava i procesa.”

14.00 – 14.30 Božo Dragoslavić: ”Iskustva iz prakse, ITAS

Kako je osnovana ITAS – PRVOMAJSKA i kako je postala vlasništvo malih dioničara. Naznaka puta kako spasiti i druge ključne industrije civiliziranom privatizacijom. Opis postojećeg programa proizvodnje, te plasman na Europska tržišta. Tradicija u proizvodnji alatnih strojeva. Trenutačna potražnja na tržištu Njemačke.

14.30 – 15.00 Diskusija

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni