Razgovor s umjetnikom: Michael Fanta

Razgovor s umjetnikom: Michael Fanta

U Fantinim slikama bespredmetnost prostora i monokromna podloga stvaraju osjećaje samoće, praznine ili nelagode u koje su promatrač i subjekt uronjeni

U okviru programa rezidencija za austrijske umjetnike kojeg provodi regija Štajerska Atelier-Auslandsstipendium des Landes Steiermark, mladi austrijski umjetnik Michael Fanta boravio je u Zagrebu na dvomjesečnoj rezidenciji koju su suorganizirali HDLU Zagreb, Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost i Odjel za kulturu regije Štajerske.

U srijedu 27. svibnja u 18.15 sati u prostoru Kluba HDLU-a održat će se razgovor s umjetnikom i predstavljanje umjetničke prakse Michaela Fante. Radovi će biti predstavljeni na engleskom jeziku.

Michael Fanta radove strukturira u serije koje izvodi dugoročno. To su otvoreni, kontinuirani višegodišnji slikarski ciklusi koji se iz godine u godinu, iz slike u sliku, grade i nadopunjavaju, ongoing… in progress… – serije Untitled, zatim serije slika koje imenuje datumima te The Drunken Paintings…

Radovi često predstavljaju scene i situacije, interijera, eksterijera, arhitekture sa ili bez protagonista, u kojima je jednostavno oblikovana, krhka figura protogonista, osamljena i izolirana na gotovo monokromnoj slikarskoj podlozi, na kojoj je prostor tek naznačen. U Fantinim slikama bespredmetnost prostora i monokromna podloga stvaraju osjećaje samoće, praznine ili nelagode u koje su promatrač i subjekt uronjeni.

 Michael Fanta rođen je 1989. g. u Grazu. Živi i radi u Beču. Od 2008. godine u na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, u klasi prof. Daniela Richtera pohađa usmjerenje fokusirano na proširen prostor slikarstva (Expanded pictorial space).

Radovi su mu uključeni u projekt 100 Painters Of Tomorrow”, One Art Space, New York, www.100paintersoftomorrow.com.

Njegovi radovi se mogu pogledati na: http://michaelfanta.tumblr.com.

(zg-magazin)