Razbijena ćelija balkanskog narko-kartela, uhićeni i Kolumbijci

Razbijena ćelija balkanskog narko-kartela, uhićeni i Kolumbijci

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Ante Gudelj zahvalio je na suradnji slovenskim, njemačkim, austrijskim, nizozemskim, španjolskim, talijanskim, panamskim i kolumbijskim policajcima te predstavnicima EUROPO-la i američke DEA-e

U Ministarstvu unutarnjih poslova u subotu su predstavljeni rezultati međunarodne kriminalističke akcije „NANA“ kojom je razbijena kriminalna ćelija balkanskog narko-kartela te su uhićeni pripadnici kolumbijskog narko-kartela. Ovom akcijom je ukupno u Hrvatskoj i inozemstvu uhićeno trinaest pripadnika zločinačke organizacije. Pretraženo je jedanaest domova, tri poslovna prostora i sedam vozila, a zaplijenjeno je 100 kilograma kokaina, 145 kilograma marihuane, više od 55 tisuća eura i 69 929 kutija cigareta.

Hrvatska policija je u sklopu akcije zaplijenila 100 kilograma kokaina koju su pripadnici zločinačke organizacije krijumčarili u kontejneru broda iz Južne Amerike za Europsku uniju preko Hrvatske. Za vrijeme trajanja akcije u Hrvatskoj je zaplijenjeno više od 15 000 eura, 145 kilograma marihuane i 69 929 kutija cigareta i to u suradnji Mobilne jedinice carine u Zagrebu i PU zagrebačke.

Predstavljajući rezultate akcije voditelj Službe kriminaliteta droga MUP-a Dražen Rastović je rekao kako je ovom akcijom u Hrvatskoj uhićeno 11 pripadnika zločinačke organizacije

„Od rujna do prosinca 2017. uhićena su četiri hrvatska državljanina, a 7. ožujka 2018. uhićeno je sedam osoba, pet hrvatskih državljanina, jedan španjolski državljanin i jedan nizozemski državljanin“, rekao je Rastović. Dodao je da je 7. i 8. ožujka 2018 hrvatska je policija obavila pretrage u 7 domova, dva poslovna prostora i pet vozila te pronašla računala, mobilne telefone i novac.

„U rujnu 2017. godine zajedničkom akcijom s Mobilnom jedinicom carine u Zagrebu policija je zaplijenila 66,076 kilograma marihuane i uhitila dva pripadnika zločinačke organizacije, a u prosincu 2017. zaplijenjeno je 78,8 kilograma marihuane i uhićena su dva pripadnika zločinačkog udruženja. U ožujku 2017 u zajedničkoj akciji s Mobilnom jedinicom carine u Zagrebu zaplijenjeno je 69 929 kutija cigareta“, istaknuo je Rastović.

Uz koordinaciju iz Zapovjednog centra koji je uspostavljen u Upravi kriminalističke policije u Zagrebu službenici hrvatske policije neposredno su sudjelovali u provođenju dokaznih radnji zajedno s nizozemskom i njemačkom policijom na području Nizozemske i Njemačke. Osim u Hrvatskoj uhićenjima i pretragama pristupilo se koordinirano u Njemačkoj, Nizozemskoj i Sloveniji.

Tako je kriminalističkom akcijom u inozemstvu 7. ožujka 2018. godine uhićen jedan hrvatski državljanin, izvršena je pretraga na području Ljubljane, pronađena su računala, mobilni telefoni i više od 25 000 eura. U ožujku 2018. uhićen je jedan nizozemski državljanin, izvršena pretraga na području Amsterdama, pronađena su računala, mobilni telefoni i novac, dok je 7 ožujka 2018 godine na području Franfurta izvršeno više pretraga, pronađeni su mobilni telefoni, računala i 9 tisuća eura.

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Ante Gudelj zahvalio je na suradnji slovenskim, njemačkim, austrijskim, nizozemskim, španjolskim, talijanskim, panamskim i kolumbijskim policajcima te predstavnicima EUROPO-la i američke DEA-e koja ima regionalne urede u Zagrebu i Beču. Naglasio je kako međunarodna policijska i pravosudna suradnja je trajala duže od godinu dana, a uhićenja i pretrage u četiri države su koordinirane iz Zapovjednog centra krim policije u Zagrebu. Dodao je kako je ovo jedna od najzahtjevnijih akcija hrvatske policije.

„Ovakva policijska suradnja na međunarodnom planu je dala odgovor da je hrvatska policija spremna i da može odgovoriti izazovima i ugrozama svih vrsta kriminaliteta. Ovo je dokaz spremnosti hrvatske policije, ovo je dokaz snage ujedinjenih nacionalnih policija koje u svom djelovanju nemaju nacionalnih granica, jer je zajednički cilj borba protiv kriminaliteta“, poručio je Gudelj.

Predstavljanju rezultata kriminalističkog istraživanja NANA prisustvovali su hrvatski, slovenski, austrijski i njemački policajci, predstavnici EUROPO-la i američke DEA-e, Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje droge i organiziranog kriminaliteta te carinske uprave.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni