Ratnici podzemlja

Ratnici podzemlja

Ove godine navršila se 41. godišnjica »Ratnika podzemlja« (»The Warriors«), američkog filma iz 1979. u režiji Waltera Hilla.

Nakon premijere filma krenuli su i krvavi incidenti u kinima: samo tri dana nakon početka prikazivanja, na projekciji u Palm Springsu došlo je do prvog ubojstva kao posljedice sukobljavanja pravih bandi koje su zajedno gledale film. Dan kasnije dogodilo se još jedno ubojstvo u atriju kina u Oxnardu, da bi – nakon što su u Dorchesteru članovi jedne bande nožem nasmrt izboli 16-godišnjeg dječaka – vlasnici 200 kinodvorana u SAD-u angažirali naoružane čuvare, a ostala kina su skinula film s programa.

No kad su »Ratnici« odležali i na film se počelo gledati čisto artistički, počeo je zadobivati kultni status.

Podsjetimo na radnju filma. Cyrus, šef najjače bande u New Yorku – Gramercy Riffsa – dosjetio se riješiti problema policije u New Yorku kroz suradnju svih bandi koje bi vladale ulicama jer ih je zajedno pet puta više nego policije. U Van Cortlandt Parku u Bronxu saziva klauzuru na kojoj će svaka banda biti predstavljena s devet nenauružanih članova. Sve krene po planu, no završi naopako; policija je nanjušila veliki skup, u metežu Cyrusa iz pištolja ubija Luther, psihopatski vođa delegacije The Rogues i optužuje lažno pred masom vođu Warriorsa. Glas se brzo raširio; Warriorsi su ubili Cyrusa, preostala osmorica ne smiju stići živi na Coney Island. U nemogućnosti da dokažu nevinost, bježe s mjesta događaja i pokušavaju se probiti do Coney Islanda. Međutim, put od centra grada do periferije je dug i prepun opasnosti, a u lovu na »Ratnike« i novčanu nagradu sudjeluju sve bande New Yorka.

Umjesto zaključka:

https://www.pinterest.com/pin/400961173054184451/

Filmski su producenti još u pedesetim godinama otkrili komercijalne mogućnosti pjesme, što je dovelo do poplave pjesama koje i jesu i nisu bile vezane uz filmsku radnju. Pojava je kulminirala potkraj sedamdesetih i, osobito, u osamdesetim godinama, kada su se cijeli filmovi – naročito oni koji su se bavili gradovima i uličnim bandama – strukturirali oko glazbe. Takav je film »Ratnici podzemlja« Waltera Hilla. https://youtu.be/Tpju977GgQ0

Soundtrack bilježi i baršunasti glas radijske DJ-ice (Lynne Thigpan)kao i legendarnu rečenicu glavnog negativca Luthera (David Patrick Kelly), koja je, poput De Vorzonova ritma, postala filmski lajtmotiv: »Warriors, come out to play!«

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni