Ratni pilot Rudolf Perešin bit će počasni građanin Zagreba

Ratni pilot Rudolf Perešin bit će počasni građanin Zagreba

(Foto: Rudolf Perešin pokraj MIG-a / Wikipedija)

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini, u idući četvrtak, 19.  svibnja na redovnoj sjedinici, Zagreb će svečano zahvaliti legendi hrvatskog ratnog zrakoplovstva – Rudolfu Perišinu – i proglasit će ga počasnim građaninom grada Zagreba.

Rudolf Perišin zvani Rudi – čuveni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rođen je 1958. u mjestu Jakšinec kraj Gornje Stubice, a njegovo je ime zapisano u hrvatsku povijest jer je na samom početku Domovinskog rata nakon uzlijetanja prebjegao zrakoplovom JNA u Austriju.

Perišinova hrabrost i odvažnost je posebno došla do izražaja 25. listopada 1991. godine kada je s vojnim zrakoplovom prebjegao iz tadašnje JNA. Bio je to izrazito smion podvig budući da je bio pod stalnom prismotrom unutar Jugoslavenske narodne armije. Rudolf Perešin je bez dvojbi odlučio sa MiG-om napustiti JNA i uključiti se u obranu svoje domovine Hrvatske.

Cijeli je svijet objavio fotografiju hrvatskog pilota i aviona MiG-21 na aerodromu u Klagenfurtu, te prenio njegove riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”. Četiri dana kasnije, Rudolf Perešin se vratio u Hrvatsku gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu Hrvatske vojske.

Perešin je nastradao u operaciji Bljesak 2. svibnja 1995. na borbenom zadatku kod Stare Gradiške, kad je njegov MiG pogođen. Tri godine poslije njegovi posmrtni ostaci napokon su predani njegovoj obitelji te je 15. rujna 1997. pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoj uz najveće počasti.

U spomen na preminulog Rudolfa Perešina, od 1997. godine se u Gornjoj Stubici svake godine održava jedan od najvećih aeromitinga u Republici Hrvatskoj pod nazivom Susreti za Rudija”. U Gornjoj Stubici je 24. lipnja 2004. otvoren spomen-park “Rudolf Perešin” s njegovom statuom i konzerviranim MIG-21. Zagrebački zrakoplovno-tehnički savez Rudolfa Perešina je nazvan u njegovu čast.

Rudolfu Perišinu u čast od 25. ožujka 1998. godine s ponosom njegovo ime nose Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Zrakoplovna vojna škola u Zadru.

Bio je izrazito skroman, te je govorio tijekom najtežih trenutaka Domovinskog rata da on nije nikakav heroj.

“Heroji su u Vukovaru i drugim borbenim linijama, a za te dečke i cure nikad neće nitko čuti.”, kazao je samozatajni Rudolf Perišin.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni