Rat u Ukrajini donosi značajne promjene na svjetskoj političkoj sceni

Rat u Ukrajini donosi značajne promjene na svjetskoj političkoj sceni

(Foto: Pexels)

U narednom periodu za očekivati je kako će političke vode u Hrvatskoj, ali i Europi donositi čvrste i nedvosmislene odluke, bez politikantskih igara i ugađanja raznoraznim lobijima. Interes pojedine nacije i države mora biti i bit će u prvom planu

Žarko Delač

Žarko Delač

Vojna invazija Rusije na Ukrajinu očekivano je ujedinila praktično cijeli svijet, a osobito europske države, u snažnoj osudi i povlačenju mjera kako bi se sankcionirao ovaj grozan čin. Naravno kako u svemu pa tako i u tome ima iznimaka, ali one samo potvrđuju pravilo i nepobitnu činjenicu kako je riječ o razaranju i ubijanju nedužnih civila.

Iz ovog je slučaja sada definitivno jasno kako pristupanje Hrvatske NATO savezu znači u konačnici jamstvo mira i stabilnost, a cijena koju moramo platiti nemjerljiva je u odnosu na korist. Ovo je potrebno posebno naglasiti za jedan dio protivnika ulaska u NATO koji su okupljeni u raznorazne udruge donedavno šarali grafite poput NE NATO ili NATO ubojice.

Nažalost, članovi ovih udruga danas su u Hrvatskoj na političkim funkcijama i to je ono što nas treba brinuti. Politička kratkovidnost i nezrelost uzrokovana ideološkim sljepilom i povođenje za mondenim društvenim pojavama karakteristika su dobrog dijela novokomponiranih hrvatskih političkih aktivista. Da je ovakav trend štetan za politički život i budućnost naroda ponovno možemo vidjeti na primjeru Ukrajine koju u obrani predvode predsjednik Zelenski i braća Kličko. Dapače, i povijesni politički preokreti u Njemačkoj i Švicarskoj idu tome u prilog uz zaključak kako se to dogodilo tek nakon ukrajinskog scenarija.

Donošenje čvrstih i nedvosmislenih odluka, bez ugađanja lobijima

Zbog toga je u narednom periodu za očekivati kako će političke vode u Hrvatskoj, ali i Europi donositi čvrste i nedvosmislene odluke, bez politikantskih igara i ugađanja raznoraznim lobijima. Interes pojedine nacije i države mora biti i bit će u prvom planu, a to je prilika i da se kod nas raskine s ostacima socijalističkog razmišljanja i ponašanja obilježenog osobnom materijalnom koristi. Možda nekome to čudno zvuci, ali činjenica je kako se i u prethodnom uređenju otimalo. Možda čak i više, ali o tome smo manje znali, a još manje mogli pričati.

Neka aktualna ukrajinska kriza, koja prijeti da se prelije i u svjetsku, bude opomena i pouka svima onima koji su na vlasti i poziciji moći da počnu razmišljati o kolektivnoj, a ne pojedinačnoj ugodi. Ako se to ne dogodi i dalje ćemo biti zatočenici vlastitih pogrešaka i zabluda koje se reflektiraju između ostalog i u poraznoj činjenici da je Bugarska jedina EU država koja ima manji BDP od nas.

Stoga se sjetom prisjećamo poljskih i madžarskih državljana koji su s trabantima dolazili na Jadran i u povratku prodavali stvari kako bi imali za gorivo. Naime danas se voze u mercedesima i sličnim luksuznim vozilima na kojima ne da im zavidimo već u praksi promatramo kako nas očigledno gospodarski i ekonomski prestižu.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni