Rat oko božićnice: Sindikat Čistoće prijeti štrajkom, moguć i kolaps javnog prijevoza?

Rat oko božićnice: Sindikat Čistoće prijeti štrajkom, moguć i kolaps javnog prijevoza?

Bandić: »Nikako ne smije desiti za ZGH isplaćuje božićnicu u visini 2.884,87 kn po radniku«. To je, ocijenio je, daleko iznad mogućnosti samog Društva, također i daleko iznad prosječnih iznosa koji se isplaćuju na ime božićnice u Zagrebu i RH

Ne bude li im isplaćena božićnica u iznosu od 2.884,87 kuna po radniku, ZET-ovci najavljuju podizanje tužbe protiv Zagrebačkog holdinga, dok iz Čistoće prijete štrajkom. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je da su zahtjevi sindikata legitimni, ali ne i realni, odnosno da trenutačno nema novaca za njihovo ispunjenje.

»Iskrenje« na relaciji gradonačelnik-Uprava ZGH-sindikati počelo je nakon što je Bandić 7. prosinca 2017. uputio dopis predsjednici uprave ZGH Ani Stojić Deban u kojoj od nje traži da smanji božićnicu. 

Bandić je mišljenja da bi dostatna božićnica bila 1.250 kuna (iznos je spomeuo u emisiji Zagrebi po Zagrebu na Radiju Sljeme), s obzirom da je regres u ZGH od 2.884,87 kuna već isplaćen. Smatra da bi u tim uvjetima isplata božićnice u istom iznosu »pokazala nedostatak odgovornosti u odnosu na uvjete i opću financijsku situaciju u kojoj djeluju ZGH i Grad Zagreb«. Naime, bruto dobit Holdinga ove je godine manja za čak 132,3 milijuna kuna u odnosu na isti period 2016. godine, a gradonačelnik je ukazao i na zabrinjavajući nastavak trenda nepovoljnih financijskih rezultata.

Gradonačelnik je Anu Stojić Deban stoga upozorio kako je »zadnji trenutak« da stvori preduvjete za smanjenje iznosa božićnice na razinu kakva je u Gradskoj upravi i u Gradu Zagreba te da se »nikako ne smije desiti za Zagrebački holding isplaćuje božićnicu u visini 2.884,87 kn po radniku«. To je, ocijenio je, daleko iznad mogućnosti samog Društva, također i daleko iznad prosječnih iznosa koji se isplaćuju na ime božićnice u Zagrebu i RH, a podsjetio je i da se u velikom dijelu privatnog sektora božićnice uopće ne isplaćuju. No prema kolektivnom ugovoru koji je još uvijek na snazi radnici imaju pravo na veći iznos božićnice.

https://www.facebook.com/sindikat.cistoca.3/photos/a.1167840443232482.1073741826.1167840369899156/2043022422380942/?type=3&theater

Što će biti s gubitašima?

Podsjetimo, iz Zagrebačkog holdinga se od siječnja 2018. sljedeće godine izdvajaju najveći gubitaši – podružnice ZET i Zagrebački velesajam koji će nastupiti kao samostalna društva u vlasništvu Grada Zagreba. No radnici ovih podružnica trebali bi zadržati sva materijalna prava iz Kolektivnog ugovora još godinu dana nakon izdvajanja iz Holdinga, nakon čega bi trebali uslijediti pregovore s Gradom oko vlastitih Kolektivnih ugovora.

Iz Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a se pitaju kako to da je odluka gradonačelnika poslana svega nekoliko dana prije nego što se božićnica treba isplatiti. Tvrde da se cijelu godinu nije predlagalo ništa od toga a sada od jedanput uputa Upravi ZGH.

»Postoji opravdana sumnja da je, po našem razmišljanju, do odluke došlo nakon sastanka dva sindikata (jedan iz ZET-a i jedan iz Zagrebparkinga), uz blagoslov predsjednika jedne od središnjica koji je u jako dobrom odnosu s gradonačelnikom«, tvrde u sindikatu.

https://www.facebook.com/1012211955508686/photos/a.1013089678754247.1073741828.1012211955508686/1684597078270167/?type=3&theater

»Gradonačelniče – ako Vam nisu rekli VJERUJTE – isplatit ćete radnicima BOŽIĆNICU do zadnje lipe«, poručio je pak predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga Dražen Jović.

»Mjesecima smo zatrpani “optimizmom i šarenim lažima”, kako novaca ima, kako poslujemo sa dobiti, a zadnjih mjesec dana kako je “izdvajanje ZET-a i Velesajma” veleban potez, nakon kojega će krenuti “renesansa iz EU fondova”«, komentira Jović te dodaje da se pred svake izbore dijeli »šakom i kapom« (npr. cijena karte 4 kune), a nakon izbora se napravi konačni račun, koji kaže da smo u debelom minusu i tako »svake četiri godine ista priča«.

»One man show«

Čelnik sindikata napominje da se cijena tog »cirkusiranja« na kraju dostavi građanima (poreznim obveznicima) ili radnicima (koji za ništa nisu krivi). Ističe kako kako njegov sindikat upozorava na čitav niz proceduralnih propusta prilikom najave izdvajanja, a nemaju niti jedno slovo na papiru u vezi onoga što smo tražili (stvarni dugovi?, imovina?, prava radnika, plan razvoja, obnova objekata?). »I još imamo čitav niz socijalnih partnera koji podržavaju otvoreno i javno politiku devastiranja imovine radnika ZET-a (odmaralište V.Lošinj) ili jednostranih pokušaja umanjenja materijalnih prava«, nadodaje.

Jović tvrdi kako je Bandić na sastanku 4. 12. 2017. godine »pomalo boemski najavio ujednačavanje prava radnika«, a sada u stilu »one men show«, donosi dekret s posebnim naglaskom na smanjenje božićnica.

Ustvrdio je kako gradonačelnika ni Upravu Holdinga problemi radnika zapravo uopće ne zanimaju, ali da će morati isplatiti svaku lipu božićnice. U protivnom, najavljuje, »imat ćete na stotine sudskih tužbi zbog nepoštivanja odredbi TKU, ali uvećane za sudske troškove, kamate, troškove zastupanja«.

Gradski zastupnik Tomislav Stojak (HNS) istaknuo je da kroz upravo predloženi rebalans gradskog proračuna plaćamo dodatnih 40 milijuna kuna subvencija ZET-u, što je 600 milijuna kuna na godišnjoj razini.

»Znate, to vam je ona karta od 4 kune, pa “besplatni” prijevoz za Advent, razna događanja – koncerti, mise zadušnice, komemoracije, prvenstva …«, prokomentirao je Stojak na svojem Facebook profilu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni