Raste broj stipendista Grada Zagreba

Raste broj stipendista Grada Zagreba

»Ove godine imamo 20 stipendista više nego lani. Prošle godine u mjesecu listopadu smo povećali pojedinačne stipendije za 30 posto. Broj romskih stipendista se konstantno povećava, a naša želja je da se tako i nastavi. Grad Zagreb će i dalje podupirati sve koji se žele školovati i pridonijeti općem boljitku«, kazao je gradonačenik Milan Bandić

U Palači Dverce gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u četvrtak je uručio 121 ugovor o Stipendiji Grada Zagreba. Stipendije je dobilo 78 učenika prvih razreda srednjih strukovnih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te 43 učenika i studenata – pripadnike romske nacionalne manjine.

Grad Zagreb je od školske godine 2003./2004. ustanovio Stipendiju za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva kako bi poticao učenike da se što više upisuju u takve školske programe. Tu spadaju armirači, bravari, limari, mesari, elektroinstalateri, staklari, zidari i druga zanimanja. Stipendija za prvi razred srednjih strukovnih škola za deficitarna zanimanje iznosi 1.000 kuna, za drugi 1.300, a za treći razred 1.600 kuna mjesečno.

Stipendije za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine dodjeljuju se od 2012. godine.

»Zadovoljni i ponosni na uspjeh naših studenata i učenika, Grad je osigurao novac za sve, tako će biti i ubuduće. Na vama je da učite, da dobro učite i ulažete u svoje znanje. Kao što znate prema onoj narodnoj – `znanje je imanje´. Najveće imanje. Ove godine imamo 20 stipendista više nego lani. Prošle godine u mjesecu listopadu smo povećali pojedinačne stipendije za 30 posto. Broj romskih stipendista se konstantno povećava, a naša želja je da se tako i nastavi. Grad Zagreb će i dalje podupirati sve koji se žele školovati i pridonijeti općem boljitku«, kazao je gradonačenik Milan Bandić.

U školskim klupama 8000 prvašića

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport novinarima je rekao da je u nešto više od 20 godina od kada je započeo sa stipendiranjem Grad Zagreb izdvojio 304 milijuna kuna za sufinanciranje darovitih učenika i učenika za deficitarna zanimanja. U to je uključeno i stipendiranje Roma koje se provodi unazad četiri godina. Najavio je kako jeplan da se u 2016. godina za stipendije izdvonji oko 22 milijuna kuna.

»Prošle jeseni iznos stipendija je povećan, a cilj Grada Zagreba je da privučemo što veći broj stipendista za deficitarna zanimanja, kao i što veći broj pripadnika romske populacije«, poručio je Lovrić i dodao kako se broj stipendiranih Roma iz godine u godinu kontinuirano povećava pa ih tako ove godine ima 20 više nego lani.

 Podsjetio je i da su započeli liječnički pregledi za prvašiće te će postupak upisa u zagrebačke osnovne škole krenuti polovicom lipnja pa će u rujnu u klupe zagrebačkih osnovnih škola zasjesti 8000 prvoškolaca.

 Kad je riječ o iznosu stipendija za učenike romske nacionalne manjine ona, prema njegovim riječima, iznosi oko 2250 kuna, a za studente oko 1000 kuna više. »Točan iznos stipendije varira o prosječnoj plaću u gradu Zagrebu u posljednjih šest mjeseci pa se taj iznos može razlikovati po nekoliko kuna po mjesecu«, pojasnio je Lovrić.

Jedini tesar sa stipendijom

U prepunoj dvorani učenici, studenti i njihovi roditelji koji su nazočili svečanoj dodjeli nisu krili zadovoljstvo. »Danas sam vrlo sretan i ponosan jer sam jedini tesar koji je dobio ovu stipendiju. Doživljavam ju kao neku nagradu. Imam 15 godina i pohađam Obrtničku i industrijsku graditeljsku školu u Zagrebu. Na početku nisam znao što da upišem, onda sam to upisao i sad sam zadovoljan. Dobro mi ide i nadam se da ću s ovim zvanjem uspjeti u životu. Moji roditelji kažu da sam mogao i bolje, ali su ipak sretni zbog mene«, kazao je za ZG-magazin Alen Spahić, jedini tesar i jedan od učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Romario Patrik Rosandić, šesnaestogodišnji učenik Trgovačke škole u Zagrebu, pripadnik romske manjine, nije skrivao radost zbog dobivene stipendije i pokrivenih troškova školovanja što mu omogućuje školovanje i u idućoj školskoj godini. »Jako sam zadovoljan svojim izborom, zadovoljan sam sa školom i njezinim programom, veselim se školovanju. I moji roditelji se vesele, to je velika i dobra stvar za nas«, rekao je Romario.

Njegov prijatelj, petnaestogodišnji Nino Stamenković pohađa Zdravstveno učilište. »Učim za farmaceutskog tehničara. Pripadnik sam romske manjine, a ova stipendija mi daje poticaj da i dalje učim i napredujem«, konstatirao je Nino.

Romina Bobarić
Romana Bobarić

Sedamnaestogodišnja Romana Bobarić, pripadnica romske nacionalnosti, želi postati frizerka. »Oduvijek sam željela biti frizerka i jako mi je drago da sam upisala Obrtničku školu za osobne usluge. Danas se odlično osjećam. Lijepo je biti stipendistica. Moji roditelji su tu i raduju se sa mnom mojem uspjehu«, objasnila nam je Romana.

Melisa Farhadi, studentica zagrebačkog Zdravstvenog veleučilišta pred okupljenima je zahvalila u ime romske zajednice. Melisa već četvrtu godinu zaredom prima stipendiju od Grada Zagreba, na zadnjoj je godini studija i jedva čeka da počne raditi. Za studiranje kaže da ide uobičajeno, nekad lakše, nekad teže. Ima podršku od svojih bliskih prijateljica i roditelja. »Stav većine je da se Romi teško odvaže studirati, ali ja osobno poznajem dosta Roma koji studiraju. Sigurno ih je manje od ostalih, ali ima dosta romskih studenata. Neki od njih se ne žele otvoreno izjasniti da su Romi. Meni osobno je ovo na ponos, kao i na ponos mojim roditeljima, zajednici i romskoj manjini uopće«, rekla je Farhadi.

M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni