Raspisani natječaji za spomenike Franji Tuđmanu i Domovini

Raspisani natječaji za spomenike Franji Tuđmanu i Domovini

„O ovim se spomenicima i lokacijama za njih dosta razmišljalo i raspravljalo i možda je baš sada dobar trenutak za realizaciju. Naravno, zbog svoje važnosti i povijesnog značaja zaslužuju najbolja mjesta, ali to ne znači da trebamo micati spomenik banu Jelačiću s glavnog gradskog trga“, kazao je Igor Zidić

U četvrtak su u Gradskoj upravi predstavljeni objavljeni natječaji za umjetnička rješenja za spomenike prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i Domovini koji će, kako je gradonačelnik Milan Bandić najavio, biti postavljeni na Trgu dr. Franje Tuđmana, odnosno, u produžetku Lenuzijeve potkove – na zelenoj površini između hrama glazbe KD Vatroslav Lisinski i zgrade Gradske uprave.

Uz gradonačelnika, konferenciji su prisustvovali i predsjednici ocjenjivačkih sudova za spomenike Vesna Kusin (spomenik Domovini) i Igor Zidić (spomenik dr. Franji Tuđmanu).

„Ovo što sada prezentiramo od velikog je značaja za cijeli hrvatski narod i sve kojima je Hrvatska u srcu, jer to su natječaji za spomenik čovjeku bez kojega ne bi danas imali svoju samostalnu Domovinu i spomenik svima koji su dali živote za nju. Prvi hrvatski predsjednik zaslužuje najljepši spomenik i mjesto na najljepšem trgu, a naša borba za samostalnost i pali branitelji mjesto sjećanja i pijeteta kod kojega će se zaustaviti i svi oni koji dođu posjetiti Zagreb“, naglasio je gradonačelnik Bandić.

Istaknuvši da Hrvatska ima dovoljno pametnih, nadarenih i sposobnih umjetnika i arhitekata, gradonačelnik Bandić napomenuo je i to da bi spomenike trebale raditi osobe koje osjećaju i ljube ovu zemlju.

Zamjenica gradonačelnika i predsjednica Ocjenjivačkog suda za spomenik Domovini Vesna Kusin rekla je da su oba natječaja objavljena na web stranici Grada Zagreba te u Udruženju arhitekata, gdje zainteresirani mogu dobiti sve relevantne informacije. Raspisivač i investitor natječaja je Grad Zagreb, a provoditelj i organizator Udruženje hrvatskih arhitekata.

„Natječaj za spomenik dr. Franji Tuđmanu traje do 12. siječnja 2016., a spomenik Domovini do 20. siječnja 2016., nakon čega slijedi žiriranje. Za otprilike tri mjeseca očekujemo idejna rješenja. Vjerujemo da je tema izazovna i zahtjevna i da će se, osim pozvanih autora, javiti velik broj umjetnika i arhitekata“, kazala je Vesna Kusin.

Visina spomenika do četiri metra

Pravo sudjelovanja na natječajima imaju sve fizičke i pravne osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od pet uvjeta natječaja. Umjetnici koji se prijavljuju tako moraju imati završenu Likovnu akademiju ili realizirane najmanje tri skulpture u javnom prostoru ili pak imati referentnu umjetničku djelatnost u priznatim galerijskim prostorima u RH prema listi HZSU-a.

Osim umjetnika, pravo sudjelovanja imaju arhitekti sa završenim Arhitektonskim fakultetom i dizajneri sa završenim studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te pozvani autori.

Pozvani autori za spomenik dr. Franji Tuđmanu su Neven Bilić, Kažimir Hraste i Kuzma Kovačić, a Ocjenjivački sud čine Igor Zidić, predsjednik, Vesna Kusin, dopredsjednica i članovi Peruško Bogdanić, Biserka Rauter Plančić i Ive Šimat Banov. Za spomenik Domovini to su Petar Barišić, Nikola Bašić i Idis Turato, a Ocjenjivački sud sačinjavaju Vesna Kusin kao predsjednica, Goran Rako, dopredsjednik, te Marijan Hržić, Damir Mataušić i Helena Paver Njirić kao članovi.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda za spomenik dr. Franji Tuđmanu Igor Zidić naglasio je da je riječ o složenim zadacima koji pretpostavljaju dobru suradnju urbanista, arhitekata i umjetnika.

„O ovim se spomenicima i lokacijama za njih dosta razmišljalo i raspravljalo i možda je baš sada dobar trenutak za realizaciju. Naravno, zbog svoje važnosti i povijesnog značaja zaslužuju najbolja mjesta, ali to ne znači da trebamo micati spomenik banu Jelačiću s glavnog gradskog trga“,dodao je Igor Zidić.

Jedino što je limitirano je visina spomenika dr. Franji Tuđmanu i ona ne smije prelaziti četiri metra,a ništa osim toga nije uvjetovano.

Posao pripreme natječaja potpisuje Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada. (zagreb.hr/zg-m)