Raspadaju li se klasični poštanski sustavi?

Raspadaju li se klasični poštanski sustavi?

(Sortirni centar Hrvatske pošte / Foto: Hrvatska pošta)

Odustao sam da se žalim na Hrvatsku poštu. Čini se da su pošte dijelom svijeta ušle u postpoštansko vrijeme.  Sve manje posla za klasične poštare…

Igor Čatić

Od zahtjeva do realizacije prošlo je 15 dana. Pošta se ispričala zbog gotovo uništenog pisma. Poštanski kaos uslijed e-narudžbi. Iza svake rečenice stoji pošta iz druge zemlje. A svi pomalo tugujemo zbog „naših“ poštara. Nekada je dolazak poštara bio događaj. Za neke ponekad i osoba s kojom se tijekom dana jedinim razgovaralo.

pisma
Ilustracija: Hrvatska pošta

Tijekom studenoga morao sam realizirati jednu uslugu sa zagrebačke adrese. Zahtjev je podnesen 6. studenoga. Pošta je dokument preuzela 7. studenoga. Kako nije ni poslije osam dana stigao dokument, pošiljatelj mi je poslao e-poštom obrasce koje sam morao osobno potpisati. Potpisao i poslao odmah običnom poštom. To pismo nikada nije pristiglo naslovniku.

U međuvremenu stiglo je pismo 17. studenoga. Poučen iskustvom s prošlim pismom, poslao sam ga preporučeno. Uručeno je naslovniku dva dana kasnije. Usluga je realizirana, poslije ukupno dva tjedna. Pomislio, naša posla. I onda tijekom 24 sata tri događaja iz triju zemalja…

Isprika zbog gotovo uništenog pisma

Nađem u poštanskom sandučiću obavijest da podignem pismo na pošti. Ali ono je bilo zapravo namijenjeno susjedi koja stanuje pet katova iznad mene. Ispričao mi je prijatelj. Njemačka pošta se ispričala potencijalnom primatelju zbog gotovo uništenog pisma.

Vrhunac, zapravo i povod je vijest iz Washington Posta od 21. prosinca: „Milijuni božićnih poklona pristići će kasno zbog kašnjenja poštanskih službi“. Jedan od razloga. Neviđena količina paketa paralizirala je poštu, navodeći menadžere da preusmjere ogromne pošiljke pošte širom zemlje. COVID-19, e-narudžbe, poplave, dio su razloga. A onih tradicionalnih čestitki i ostalih pisama je sve manje.

Odustao sam da se žalim na Hrvatsku poštu. Čini se da su pošte dijelom svijeta ušle u postpoštansko vrijeme. Sve manje posla za klasične poštare. E-pošta preuzela je mnoge njihove dužnosti. A stanovnika je sve više. U trenutku pisanje teksta, više od 7,83 milijarde diljem svijeta.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni