Raskošan glas i osobnost – mezzosopranistica Renata Pokupić u Lisinskom

Raskošan glas i osobnost – mezzosopranistica Renata Pokupić u Lisinskom

Renata Pokupić u svijetu je poznata kroz izvedbe glazbe od baroka, klasike do romantičnog repertoara za koloraturni mezzosopran, kao i solo pjesama

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u suboti 20. travnja održat će se koncert Najavljujemo Vam mezzosopranistice Renate Pokupić. Hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić u svijetu je poznata kroz izvedbe glazbe od baroka, klasike do romantičnog repertoara za koloraturni mezzosopran, kao i solo pjesama. Njezini nedavni operni angažmani obuhvaćaju priznate nastupe u Kraljevskoj operi Covent Garden gdje je debitirala i kao Irena u Händelovoj operi Tamerlano (prethodno izvedena u Kraljevskom teatru u Madridu), a nastupila je i kao Cherubino u Mozartovim operama Le nozze i Dorabella Cosi fan tutte u Nacionalnoj operi u Washingtonu i Cherubino u Operi Los Angeles, Sesto u Mozartovoj operi La clemenza di Tito u Opernom teatru Chicago, Annio u La clemenza di Tito u Operi Lyon, naslovnu ulogu u Cavallijevoj operi Eliogabalo u Operi Grange Park  i Statira Vivaldi L’Incoronazione di Dario za Operu Garsington.

Pjevala je najznačajniji oratorijski repertoar (Handal, Mendelssohn, Bach, Mozar) s najznačajnijim dirigentima ( Kurt Masur, Yakov Kreizberg, Jeremie Rhorer, Carlo Rizzi, Kent Nagano, John Eliot Gardiner, Emmanuelle Haïm, Fabio Biondi, Kazushi Ono, Carlo Rizzi, Laurence Cummings i Christian Curnyn ) i orkestrima   ( Pariški orkestar, orkestar Beethoven Bonn, Rotterdamska filharmonija,  Filharmonija iz Kopenhagena, Škotski komorni orkestar, Minnesota Orchestraal Association i dr. )

Renata_Pokupic2(photoChrisGloag)

Predana izvođenju recitala, Renata Pokupić surađuje sa svjetski poznatim pijanistom Rogerom Vignolesom. Njene koncerte prenosi BBC Radio 3. Najvažniji događaji u prošloj su glavne uloge u Operi Dijon, De Vlaamse Opera (Emmanuelle Haïm i Le concert d’Astree i Paul McCreesh, Nerone u Handelovoj Agrippini), Operi Lille (naslovna uloga u Massenetovoj operi Cendrillon u obljetničkoj Massenetovoj godini) i Nacionalnoj operi u Washingtonu. Tijekom ove i idućih sezona, Renatu očekuju nastupi u Kraljevskoj operi u Londonu, europska i američka turneja u čast Lorraine Hunt Lieberson s Orkestrom doba prosvjetiteljstva i Williamom Christijem, snimanje za Hyperion i brojni drugi nastupi. Za svoj umjetnički rad, Renata Pokupić je nagrađena mnogim nagradama i priznanjima u Hrvatskoj i svijetu. 2012. godine, Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović odlikovao ju je ordenom Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni