Raskinuta koalicija Bandić – Kosor

Raskinuta koalicija Bandić – Kosor

Povod za raskidanje koalicije je odluka Darinka Kosora da na dnevni red sljedeće sjednice Skupštine uvrsti i točku o osnivanju zasebnog Ureda za kulturu

Klub Milana Bandića raskinuo je koalicijski sporazum s Darinkom Kosorom, predsjednikom Gradske skupštine i čelnika HSLS-a, potvrdili su danas predstavnici dvaju klubova.

Povod za raskidanje koalicije je odluka Darinka Kosora da na dnevni red sljedeće sjednice Skupštine, koja će se održati 24. ožujka, uvrsti i točku o osnivanju zasebnog Ureda za kulturu, odnosno njegovom izdvajanju iz sadašnjeg Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Također, Kosoru je zamjereno i to što samostalno organizira tribine o Generalnom urbanističkom planu i proziva ljudie iz Gradske uprave zbog nedonošenja GUP-a Zagreba i Sesveta. Pismo o raskidu sporazuma poslano je jučer klubovima HSLS-a, u kojem je i nezavisni gradski zastupnika Vladimir Ferdelji te klubovima HSS-a i HSU-a. Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek tako više nema osiguranu većinu u Gradskoj skupštini, ali ima podršku Kluba HSLS-HSS, a navodno joj ni zastupnici s Bandićeve liste neće praviti probleme.

Darinko Kosor je u izjavi za Hrvatski radio rekao da se radi o jednostranom činu Nezavisne liste Milana Bandića, ali i legitimnom činu gradonačelnika. Rekao je da se tu radilo o sporazumu o suradnji, a za nju moraju postojati dvije zainteresirane strane. »Mi ničim ne sporimo taj raskid i mirne smo savjesti i zato što smo dobro djelovali u Gradskoj skupštini, a posebno zadnja četiri mjeseca nakon privođenja gradonačelnika. Mislim da smo učinili sve da bismo zadržali stabilnost i normalno funkcioniranje Gradske skupštine i gradskih institucija«, ocijenio je Kosor koji sada ne isključuje niti mogućnost proširenja koalicije HSLS-a s HDZ-om i na gradsku razinu.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Milana Bandića Jelena Pavičić Vukičević kaže da im je neprihvatljivo to da Gradska skupština uređuje način funkcioniranja Gradske uprave. »Izdvajanje kulture iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport kao prvo neće donijeti niti jednu lipu više proračunskog novca programima u kulturi, a kao drugo način da se Gradska skupština petlja u organizaciju Gradske uprave smatramo neprihvatljivim«, kaže. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni