Rapiro – robot koji će za vas skuhati kavu

Rapiro – robot koji će za vas skuhati kavu

Robot se može pretvoriti u korisnog kućnog pomoćnika te će za vas skuhati čak i kavu. Rapiro može hodati, primiti olovku i okretati glavu i struk

Japanac Shota Ishiwatari konstruirao je humanoidnog robota nazvanog Rapiro (RAspberry PI RObot), kojim upravlja Raspberry Pi kompjutor veličine kreditne kartice. Robot se može pretvoriti u korisnog kućnog pomoćnika te će za vas skuhati čak i kavu. Rapiro može hodati, primiti olovku i okretati glavu i struk. „Mozak“ robota pokreće Linux operativni sustav, a može se kretati zahvaljujući 12 servo motora.

Prilagođavanje softvera navodno je vrlo jednostavno. Rapira se može isprogramirati za različite zadatke, a uz mnoštvo opcija može biti opremljen i kamerom.

Humanoidni robot s „očima“ načinjenim od LED dioda, malih je dimenzija i već je zbog prihvatljive nabavne cijene izazvao popriličan interes – njegov konstruktor tvrdi kako su usporedivi roboti i do četiri puta skuplji. Tako je Kickstarter kampanjom već prikupljen iznos potreban za proizvodnju robota iako je do njezina kraja ostalo još 46 dana. Robot će se prodavati u kitu za sastavljanje, za koje je potreban samo jedan odvijač.

Evo kako Rapiro funkcionira u praksi:


(zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni