Ranogajec: Bez efikasnog pravosuđa nema razvoja gospodarstva

Ranogajec: Bez efikasnog pravosuđa nema razvoja gospodarstva

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo je kako je suvremeni život presložen da bi pravosuđe dalo odgovor kada nam treba / Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec kazao je kako bez efikasnog pravosuđa nema razvoja gospodarstva, a upravo na području izvansudskog rješavanja sporova ta suradnja može biti vrlo uspješna i ostvariti odlične rezultate

U Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) jučer je otvorena Međunarodna konferencija “Alternativno rješavanje sporova – mogućnost suradnje pravosuđa i gospodarstva“, koja se nastavlja i danas. Jedan od glavnih ciljeva ove 3. međunarodne konferencije je naglasiti važnost učinkovitosti pravosuđa za razvoj gospodarstva te predstaviti do sada ostvareno, kao i mogućnosti za budući razvoj alternativnog rješavanja sporova, uz uključivanje najvažnijih dionika – predstavnika zakonodavne, izvršne i sudske vlasti te gospodarstvenika.

Predavali su ugledni inozemni i domaći stručnjaci na području alternativnog rješavanja sporova, s naglaskom na medijaciju (mirenje) te izvansudsko rješavanje sporova pred Sudom časti HOK-a. Govorilo se i o smjeru razvoja ovog područja u zemljama Europske unije, u okviru njihovih institucija.

Otvarajući konferenciju, ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo je kako je suvremeni život presložen da bi pravosuđe dalo odgovor kada nam treba. Suvremen život zahtijeva brza rješenja, a jedno od njih je alternativno rješavanje sporova (ARS), ne samo za rasterećenje pravosuđa nego i za buduće dobre odnose poslovnih partnera koji imaju neki spor. Latinska izreka dvostruko daje tko brzo daje, odnosno brza pomoć, dvostruka pomoć, prikladna je upravo za ARS, zaključio je Miljenić. Ujedno, Miljenić je kazao da je država u lipnju preporučila državnim institucijama i javnim poduzećima da u svoje ugovore stave odredbu o obaveznom pokušaju rješavanja mogućeg spora mirenjem.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec kazao je kako bez efikasnog pravosuđa nema razvoja gospodarstva, a upravo na području izvansudskog rješavanja sporova ta suradnja može biti vrlo uspješna i ostvariti odlične rezultate. To mi obrtnici, ali i svi gospodarstvenici jako dobro znamo kada pokušavamo sudskim putem naplatiti svoja potraživanja, dodao je Ranogajec. Naša iskustva pokazala su da se dio sporova može riješiti daleko brže i jeftinije korištenjem alternativnih načina, postupkom pred sudovima časti za potrošačke predmete i medijacijom za ostale poslovne sporove poduzetnika, u okviru centara za mirenje. Tako možemo pomoći u rasterećenju redovnih sudova koji bi imali više kapaciteta za one sporove koji se ne mogu riješiti na ovaj način. Organizacijom treće međunarodne konferencije, zaključio je, nastavljamo isticati važnost suradnje pravosuđa i gospodarstva.

Različiti pravni sustavi EU-a ne smiju biti prepreka za poslovanje

Damir Kontrec, novoimenovani predsjednik Suda časti i Centra za mirenje pri HOK-u, sudac Vrhovnog suda, istaknuo je kako se u Hrvatskoj mora razvijati kultura dijaloga. Pri tome, naveo je, ARS ne može predstavljati zamjenu za sudski spor, već mogućnost da se spor riješi mirnim putem, brže i jeftinije.

Paolo Berizzi, prvi savjetnik Delegacije EU u RH, pozdravljajući skup, naglasio je kako je Delegacija po treći puta na konferenciji i da se nada kako je ovo posljednji put, s obzirom na skori ulazak Hrvatske u EU. Istaknuo je važnost medijacije u EU i Hrvatskoj te ujedno kazao kako različiti pravni sustavi unutar EU ne smiju biti zapreka građanima za slobodno kretanje i poslovanje.

Stjepan Koraj, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta, rekao je da je Ministarstvo poduzetništva i obrta posebno usmjereno na poslovno i poduzetničko okruženje. Za obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo, istaknuo je, najveći je problem prenormiranost, odnosno previše propisa s kojima nisu dovoljno upoznati. Stoga će cilj projekta Bizimapct II (poboljšanje informiranosti poslovne zajednice) tijekom sljedeće godine, u kojem sudjeluje i HOK, biti unapređenje procesa donošenja novih propisa (javne rasprave o efektima primjene i utjecaju na poslovnu zajednicu).

Podsjetimo da HOK ima dva tijela za alternativno rješavanje sporova: Sud časti i Centar za mirenje koji samostalno i nezavisno od drugih tijela Komore, uz intenzivnu suradnju s resornim ministarstvima uspješno rješavaju potrošačke i druge sporove, uvažavajući u potpunosti načela politike Europske unije u zaštiti potrošača i alternativnog rješavanja sporova. Skupi i dugotrajni sudski postupci iscrpljuju, a utužena i nenaplaćena potraživanja bacaju na koljena te sprečavaju priljev novca u državni proračun. U tom smisli u HOK-u očekuju međuresornu suradnju, odnosno podršku Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva gospodarstva, kako bi se takve situacije u što većoj mjeri izbjegle. (zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni