“Raketiranje Banskih dvora bio je prekretnički trenutak u osamostaljivanju Hrvatske”

“Raketiranje Banskih dvora bio je prekretnički trenutak u osamostaljivanju Hrvatske”

(Foto: Vlada RH)

U povodu 28. obljetnice raketiranja Banskih dvora predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je položio lovorov vijenac na spomen ploču na zgradi hrvatske Vlade.

Zrakoplovstvo JNA je u jeku velikosrpske agresije raketiralo Banske dvore što je ocijenjeno kao pokušaj atentata na prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana koji se u tom trenutku nalazio u zgradi.

Predsjednik Vlade istaknuo je kako je taj zračni napad bio prekretnički trenutak u osamostaljivanju Hrvatske.

„Srećom, državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom je preživjelo napad, ali nakon toga uslijedila je ključna i definitivna odluka Hrvatskog sabora koji je na tajnom zasjedanju u zgradi Ine primijenio odluku od 25. lipnja i raskinuo sve državno-pravne veze sa strukturama bivše države“, rekao je novinarima Plenković.

Dodao je kako je ovaj dan važan u kontekstu poštovanja prema Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te jasno izraženoj volji hrvatskog naroda na referendumu 1991. godine za stjecanjem samostalnosti, neovisnosti, suverenosti i međunarodnog priznanja Hrvatske.

Plenković je i najavio da će se u javno savjetovanje uputiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

„Prezentirat ćemo to svojim koalicijskim partnerima u srijedu, a bit će i na stranačkim tijelima. U četvrtak ću više reći na sjednici Vlade“, izjavio je Plenković.

Na upit novinara hoće li se vratiti Dan državnosti na 30. svibnja Plenković je odgovorio da je to vrlo cjelovito rješenje koje je dobro osmišljeno na kojem se dugo radilo.

„Mislim da ćemo promjenama koje slijede na adekvatan način nastaviti cijeniti one trenutke koji su bitni za stvaranje hrvatske države u razdoblju od 1990. čak i do 1998. godine, ali na način koji ima afektivne elemente u hrvatskom narodu. Poštujemo pravne, ustavno-pravne i međunarodno pravne posljedice svake od tih odluka u pojedinim od ključnih datuma, ali dio koji se tiče osjećaja, to je u konačnici najvažnije za njegovanje, poštovanje mladih generacija prema institucijama hrvatske države, a osobito onih koji su rođeni nakon presudnih vremena za slobodu Hrvatske“, izjavio je Plenković.

Polaganju lovorovog vijenca na spomen-ploču zgrade Vlade nazočili su potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, akademik Zvonko Kusić, ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni