Raketiran TV odašiljač na Sljemenu, umrla M. Callais

Raketiran TV odašiljač na Sljemenu, umrla M. Callais

Dogodilo se na današnji dan, 16. rujna:

1877. –  U 55. godini života u Požegi umro Miroslav Kraljević, hrvatski književnik, nakladnik i župan.  Pravni fakultet je završio u Pešti. Godine 1862. osnovao je tiskaru u Požegi, koja je iza osječke bila najstarija u Slavoniji. Ondje 1862. godine tiska zabavno-poučni časopis Slavonac, okupivši kao suradnike Demetra, Preradovića, Bogovića, Jurkovića, Šenou , Tomića i mnoge druge. Iste godine izdao je roman Požeški đak ili Ljubimo milu svoju narodnosti i grlimo svoj slatki jezik.

1905. – U Zadru rođen Vladan Desnica, hrvatski književnik (umro 4. ožujka 1967. u Zagrebu). Od prvog objavljenog djela – Zimsko ljetovanje 1950. do sabranih djela u četiri knjige, očito je ljudsko i poetsko nastojanje za prevladavanjem napora. Napuštajući tradicionalne govorne mogućnosti, Desnica je stvorio osobit oblik poetsko misaonog izraza o životu i ljudima, i u suvremenoj hrvatskoj književnosti zauzeo je posebno i važno mjesto.

Tematsko određenje njegovih djela najčvršće je vezano uz dalmatinske gradiće i sela. Desnica je potekao iz tog kraja, a i pokopan je u Islamu Grčkom, mjestu u kojem je često boravio i stvarao. Progovarao je o dalmatinskim ljudima i njihovu životu, nadrastajući temu i dižući se do općeljudskih istina. Pokatkad je to psihološka analiza kao u novelama Spririti i Sveti Sebastijan, ali je u većem dijelu ostvarenja naglašeno refleksivno.

Osnovno je za Desničina djela čovjek kao mjerilo svakog postojanja. Ljudsko je iznad svega. Sve drugo je u vremenu i prostoru moguće zamijeniti.Roman Proljeća Ivana Galeba najvažnije je ostvarenje i sinteza autorova viđenja i shvaćanja života.

1991. – Zrakoplovi Jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva ispalili su šest raketa na televizijski odašiljač na Sljemenu. Odašiljač nije izravno pogođen – rakete su eksplodirale 30-ak metara dalje. Pogođen je zid strojarnice, a u uredu zgrade TV tornja u prizemlju je buknuo požar, koji je brzo ugašen. Ovaj je napad tek bio uvod jer su 4. listopada iste godine neprijateljski zrakoplovi još jednom napali TV odašiljač. Tada je stradao toranj te je nastala veća šteta koja je prouzročila kraći prekid u emitiranju.

(Izvor: HRT/Snimka zaslona)

1736. – U Haagu umro njemački fizičar i izumitelj instrumenata Daniel Gabriel Fahrenheit (rođen, 24. svibnja 1686.). On je uveo u uporabu tzv. Fahrenheitovu temperaturnu ljestvicu.

1977. – U Parizu umrla talijanska operna diva grčkog porijekla Maria Callais (rođena, 2. prosinca 1923.), jedna od najvećih pjevačica svog vremena, iznimnoga glasovnog raspona i velikoga glumačkog talenta. Međunarodnu slavu stekla je sudjelovanjem na festivalu u Veroni 1947. godine. Nakon 1954. nastupa i u SAD-u; zapažen je njezin nastup u Pasolinijevu filmu Medeja.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni