Rak – jedan od najvećih svjetskih problema današnjice

Rak – jedan od najvećih svjetskih problema današnjice

Hrvatska jer na visokom 10. mjesto u svijetu po smrtnosti od raka, dok je prva u Europu kada je riječ o smrtnosti od raka dojke

Ivana Vranješ

U organizaciji Hrvatskog društva za istraživanje raka (HDIR) od 8. do 10. studenoga u hotelu International održana je 5. međunarodna konferencija Primjena znanosti u medicini: ciljevi i terapije.

Konferencija je ugostila stotinjak stručnjaka iz različitih područja u istraživanju raka. Eminentni znanstvenici, prof. dr. sc. Anton Berns s Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj, prof. dr. sc. Joseph Schlessinger s američkog Sveučiliša Yale i prof. dr. sc. Ivan Đikić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu predstavili su rezultate svojih najnovijih istraživanja.

Trodnevna konferencija je obuhvatila različite teme u istraživanju raka od signalnih mreža, razvoja novih terapija, rezistencije raka na neke terapije, imunoterapije, metastaza i invazija do genetika i epigenetika. Naime, rak je s udjelom od 27,9 posto u svim smrtnim slučajevima čak drugi uzročnik smrtnosti u Republici Hrvatskoj. Prema posljednjim EU podacima, od raka umre 333 oboljelih na 100 tisuća stanovnika. To svrstava Hrvatsku na 10. mjesto u svijetu po smrtnosti od raka.

„Ovo je naša peta konferencija o istraživanju raka. U sklopu smo Europskog društva za istraživanje raka, a cilj nam je da povezujemo klinička i bazična istraživanja. To je cilj i ovakvih naših konferencija. Nastojimo povezati ljude koji se bave istraživanjem u klinici i one koji se bave znanstvenim istraživanjima u različitim institucijama kako bismo došli do zajedničkih mogućnosti. Ono što nam je zajedničko jest traženje novih meta koje su značajne u raku, koje omogućavaju stanici da opstane i traženje novih lijekova kojim bi se zaustavio rast stanica”, rekla je za ZG-magazin dr. sc. Sonja Levanat, predsjednica HDIR-a i voditeljica laboratorija za nasljedni rak na Institutu Ruđer Bošković (IRB).

Sonja Levanat ovogodišnja je dobitnica Nagrade Grada Zagreba za dugogodišnje vrlo uspješno zalaganje u biomedicini i zdravstvu te istraživanju raka

Naglasila je kako su tumorske stanice vrlo heterogene, da u preživljavanju tumorskih stanica nije važan samo potencijal stanice nego njene okoline, tzv. epigenetske, genetske promjene, ali i sve vrste drugih stanica i drugih tkiva koja utječu na njezino preživljavanje.

„Tumorske stanice su vrlo heterogene i nužna je suradnja raznih profila stručnjaka, različitih načina djelovanja na tumorske stanice da bismo mogli doći do meta”, dodala je Levanat. Spomenula je da po smrtnosti od raka dojke Hrvatska prva u Europi što je zabrinjavajuće.

„Osim povezivanja raznih institucija koje se bave istraživanjem raka ili njegovim kliničkim menadžmentom kroz ovakvu konferenciju studente, mlade znanstvenike možemo upoznati s problematikom jer je vidljivo da je u svijetu rak jedan od najvećih problema današnjice. Zabrinjavajuća je činjenica da je rak u porastu i treba zainteresirati javnost da se o tom problemu više govori, posvećuje više pažnje. U Hrvatskoj su počele brojne akcije kojima se pokušava javnost senzibilizirati na prevenciju, na programe ranog otkrivanja raka dojke, karcinoma debelog crijeva. Raznim akcijama pokušava se skrenuti pažnja da ljudi odlaze redovito na preglede i zdravo žive. Znanstvenici mogu međusobnim povezivanjem, razmjenom iskustva iznaći neke nove ideje kako bi se krenulo u daljna istraživanja“, istaknula je dr. sc. Levanat.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni