Ragbi klub Zagreb: Povijest duga 50 godina

Ragbi klub Zagreb: Povijest duga 50 godina

Ragbi je nekad bio daleko popularniji sport u Hrvatskoj nego što je danas. „Sjećam se da je na naše utakmice znalo dolaziti i po 2000 gledatelja. Utakmice su se igrale na Savi, na terenu gdje je danas atletska staza. Tih su godina u prvenstvu bivše države naši najveći rivali bili Dinamo iz Pančeva, Partizan iz Beograda, Čelik iz Zenice, ali i Nada iz Splita“, prisjetio se naš sugovornik

Valentina Vukoje

Kopačke, dres, štitnici i štucne. Možda je  prva asocijacija na ove predmete nogomet, no ako još ubacimo ovalnu, jajoliku loptu onda će zasigurno prva asocijacija biti ragbi. O ovom smo sportu razgovarali s Dubravkom Gerovcem i Hrvojem Bartolićem, tajnikom i trenerom u Ragbi klubu Zagreb. Povod ovom razgovoru je bila nedavna 50. obljetnica osnutka ovog zagrebačkog kluba.

Gerovac je tajnik u Ragbi klubu Zagreb, a ljubiteljima ragbija puno je poznatiji kao igrač. On je nastupao  za ovaj zagrebački klub od 1972. godine na poziciji krila, a zabilježio je i 50 nastupa za reprezentaciju Jugoslavije. Za klub je odigrao preko 500 utakmica u seniorskoj momčadi, a bio je i najbolji strijelac u povijesti kluba.

Dubravko Gerovac ispred pokala RK Zagreb

Dubravko Gerovac ispred pokala RK Zagreb

Ragbi klub Zagreb je osnovan 1964. godine, a sama povijest seže i do 1955. godine kada je osnovan Ragbi klub Trgovački. Nakon godinu dana postojanja klub je promijenio ime u Ragbi klub Zagreb. No, 1957. godine zbog odlaska Nikole Kopajtića, koji je bio jedina stručna osoba u klubu i odlaska većine igrača kluba na odsluženje vojnog roka, klub se u jesen te godine ugasio. Njegovo ponovno osnivanje dogodilo se 1964. godine kada su Živko Skroza i Branimir Alaupović pripremili klub za ulazak u Sportsko društvo Zagreb. Tada je angažiran i trener Rudi Bartolić, koji je sam izrađivao plakate kojima je pozivao u klub nove igrače. Ragbijaši Zagreba prvu su utakmicu odigrali 1965. godine protiv ekipe RK Građevinar. Bila je to i prva pobjeda Zagrebaša, a rezultat je bio 14:0. Prvu utakmicu u natjecanju za ragbi kup Jugoslavije  RK Zagreb je odigrao protiv ekipe Arene u Puli 27. rujna 1966. Domaćin je pobijedio rezultatom 11:9.

U  dugoj povijesti klub se posebno ponosi sa 7 naslova prvaka države, 6 iz Jugoslavije i 1 naslov prvaka Hrvatske. Osim toga osvojili su i četiri kupa.

„Najbolji period u povijesti kluba bilo je razdoblje od 1974. do 1984. godine, kada je klub osvojio čak šest naslova prvaka bivše države i jednom je proglašen najboljom ekipom Grada Zagreba. Klub je dao i pregršt reprezentativaca, a osim naših sugovornika najpoznatiji među njima su Zoran Moževac, Ivan Katalenić, Dubravko Lovenčić, Goran Trkulja, Marijan Putanec, Željko Pavlinec, Dragutin Vlahović i Tihomir Vranešević“, ponosno je istaknuo Geravac.

Vječito rivalstvo sa Splitom

S našim smo sugovornikom razgovarali o tim prošlim vremenima kada je ragbi bio daleko popularniji sport u Hrvatskoj nego što je danas. „Sjećam se da je na naše utakmice znalo dolaziti i do 2000 gledatelja. Tada su se utakmice igrale na Savi, na terenu gdje se danas nalazi atletska staza. Tih su godina u prvenstvu bivše države naši najveći rivali bili Dinamo iz Pančeva, Partizan iz Beograda, Čelik iz Zenice, ali i Nada iz Splita“, prisjetio se Gerovac.

Danas je najveći rival zagrebačkog kluba splitska Nada i susreti sa Splićanima uvijek privuku najveći broj gledatelja na igralištu u zagrebačkom Rudešu. Rabi klub Zagreb danas ima 35 igrača, koji igraju za seniorsku ekipu. Ekipa je znatno pomlađena, a trener ekipe je Luka Marin. Iz seniorske ekipe čak četvorica igrača dio su i hrvatske ragbi reprezentacije. To su Luka Jureško, Filip Mijić, Ivan Zelić i Marjan Slaviček.

Predrasude o „grubom sportu“

Tajnik Geravac nam je u razgovoru rekao kako klub najviše radi na promociji ovog sporta, koji se vrlo često uspoređuje s američkim nogometom. No, radi se o dva različita sporta. „Postoji i puno predrasuda da je ragbi grub sport, ali reći ću vam da to nije istina. Ragbi je kontaktni sport, no nije grub jer su pravila vrlo jasna i ona ne dozvoljavaju grubosti“, pojašnjava Geravac.

Trener juniora i kadeta u Ragbi klubu Zagreb je Hrvoje Bartolić. Svoje znanje o ovom sportu, kojim se dugo godina bavio, on danas prenosi na neke mlađe naraštaje. Reći će da je za njega ragbi način života, a ljubav prema ovom sportu na njega je prenio njegov otac, koji se također dugo godina bavio ragbijem.

Ragbi-Zagreb3844_1

„Djeca sjajno prihvaćaju ragbi i vjerujem kako bi se s poboljšanjem uvjeta za treniranje i infrastrukture povećao broj djece, koja bi se bavila s ovim sportom“, pojašnjava Bartolić.

Nove nade on danas traži u osnovnim školama na području zapadnog dijela Zagreba, zbog činjenice kako je toj djeci jednostavnije dolaziti na treninge na teren u Rudešu ili u Kranjčevićevoj. Njegova je želja da se poveća baza djece koja bi trenirala u klubu, a za to ima i ideju.  „Mislim da bi se u škole mogle uvesti modificirane igre ragbija. To bi se moglo ostvariti i kroz uvođenje inačice ragbija, koja bi bila nekontaktni sport na satove tjelesnog odgoja ili kroz izvannastavne aktivnosti“, predlaže Bartolić.

Suradnja s Englezima

Kategorija dječaka U-14 Ragbi kluba Zagreb je osvojila Prvenstvo i Kup Hrvatske, a dječaci U-16 su bili finalisti u tim natjecanjima.  Brojna putovanja na turnire po Europi, druženja i natjecanje, glavni su razlozi zbog kojih mladi odabiru ragbi kao svoj sport.

Uprava kluba zahvaljujući sportskim kontaktima svake godine provodi i program razmjene nekoliko najperspektivnijih igrača. Ovaj se projekt provodi s engleskim klubom Hartfort, a razmjena traje tri tjedna tijekom kojih igrači treniraju u tom klubu, a smještaj im je osiguran u obiteljima. „Iskustva iz ovakvih razmjena su jako dobra. Igrači su oduševljeni zbog mogućnosti da borave u jednom takvom klubu i to je za njih neprocjenjivo iskustvo. Moram napomenuti kako u tom periodu i naš klub prima jednog ili dvojicu engleskih igrača“, pojašnjava trener.

U Hrvatskoj je registrirano oko 2000 ragbi igrača, a osim u Zagrebu ovaj se sport igra u Splitu, Sinju, Makarskoj, Krasicama kraj Bakra, Zadru, Sisku, ali i u drugim gradovima. Najviše medijske pozornosti plijene nastupi hrvatske reprezentacije, koja se natječe u dvije kategorije ragbi 7 i ragbi 15.  Upravo će ragbi 7 postati olimpijski sport na sljedećim Olimpijskim igrama u Rio de Janeirou.

Povijest i pravila ragbija
Povijest ovog sporta povezuje se s Engleskom i početkom 19 stoljeća. Glavno pravilo u ragbiju je da se lopta dodaje unazad rukama, a nogom se može dodati prema naprijed. Zaustaviti se može samo onog igrača koji nosi loptu. Strogo je zabranjeno udaranje, ali i ostale grubosti. Za nedopuštene poteze igrač može biti kažnjen sa žutim ili crvenim kartonom. Za razliku od nogometa, igrač može biti kažnjen i nakon završetka utakmice, ako se utvrdi da je tijekom utakmice napravio nedozvoljen ili nesportski potez prema suparničkom igraču. Igra traje 80 minuta, a na terenu je 15 igrača. Cilj igre je da se lopta položi iza protivničke linije zgoditka i takav se zgoditak boduje s 5 bodova. Nakon takvog zgoditka ekipa ima pravo na dodatnu mogućnost osvajanja 2 boda udarcem lopte nogom preko gol stativa. Bodovi se osvajaju ukoliko lopta prođe između gol stativa. Postoji i mogućnost osvajanja 3 boda kaznenim udarcem nakon prekršaja.Postoje brojne taktike u ovom zanimljivom sportu, koje se mogu primjenjivati tijekom utakmice. Važno je napomenuti da ako jedna ekipa u utakmici postigne 4 ili više zgoditaka polaganjem, dobiva dodatni bonus bod na ukupnoj tablici. Dodatni bod može osvojiti i poražena ekipa ako izgubi s manje od 7 bodova razlike.