Rafinerija Sisak sutra prestaje s preradom nafte

Rafinerija Sisak sutra prestaje s preradom nafte

Činjenica je da Rafinerija Rijeka već duže vremena ne radi, a povoljna cijena nafte na tržištu otvara pitanje zašto se i s kojim ciljem ne osigura nastavak proizvodnje

Najavljeno gašenje prerade nafte u Sisačkoj rafineriji koje je bilo planirano za danas, odgađa se za sutra jer još ima domaćih sirovina za proizvodnju. Prekid rada ostatka proizvodnje planira se do kraja mjeseca.

Događa se upravo ono na što su upozoravali radnici i Stožer za obranu Rafinerije. INA nije osigurala sredstva ni planove za ovu godinu, zbog čega zaposlenici strahuju da će ipak doći do zatvaranja. Ponovno pokretanje proizvodnje nije poznato, sve ovisi o vanjskom okruženju, javlja HRT.

Činjenica je da Rafinerija Rijeka već duže vremena ne radi, a povoljna cijena nafte na tržištu otvara pitanje zašto se i s kojim ciljem ne osigura nastavak proizvodnje. Postoji teorija da će se proizvodnja sad koncentrirati na Rijeku, gdje se očekuje nastavak prerade nafte početkom veljače.

Koruptivni ugovor bivšeg premijera

Stožer za obranu rafinerije nafte Sisak prenosi informaciju od Uprave Ine prema kojoj se rafinerija neće zatvoriti, ali mogla bi prekinuti s procesom prerade nafte. Ipak, HRT doznaje kako rafinerija ni do sada nije cijelu godinu prerađivala naftu, u 2014. prerada se obavljala samo tijekom dva, a 2013. tijekom pet mjeseci.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u petak je izjavio kako nema odluke Uprave Ine o gašenju rafinerije, te naglasio da je prostor za pregovore s MOL-om smanjen zbog koruptivnog ugovora koji je potpisao bivši premijer Ivo Sanader. O budućnosti rafinerije raspravlja se već 15 godina, a možda je ovaj put riječ o konačnom gašenju poslovanja.

Više od 800 zaposlenika rafinerije nije dobilo konkretne informacije o planu rada i eventualnom obustavljanju. Nastavak proizvodnje je nužan za opstanak sisačkog kraja jer je u mnogim obiteljima samo rafinerija izvor zarade. Radi se o sudbini jednog grada i o energetskoj neovisnosti cijele države. (hrt /zg-magazin)