RAF-ovi teroristi oteli Lufthansin zrakoplov, izvedeno prvo kloniranje čovjeka

RAF-ovi teroristi oteli Lufthansin zrakoplov, izvedeno prvo kloniranje čovjeka

(Pripadnici elitne njemačke protuterorističke službe GSG9 s taocima izlaze iz otetog Boeinga 737-230 / Foto: Bundesarchiv, Ludwig Wegmann / CC-BY-SA 3.0)

Četvorica palestinskih militanata 1977. godine otela su Lufthansin zrakoplov na letu 181 prema Frankfurtu i njemačkim vlastima postavili zahtjeve za oslobađanje 11 zatvorenih članova RAF-a (Rote Armee Fraktion), oslobađanje dvojice istomišljenika iz turskog zatvora, te 15 milijuna dolara

Dogodilo se na današnji dan, 13. listopada:


Događanja u Hrvatskoj

1879. – Hrvatski slikar Mirko Rački, koji je kao umjetnik stekao ugled u zemlji i inozemstvu prije Prvog svjetskog rata, rođen je 13. listopada 1879. u Novom Marofu. Na slikarsku školu u Beč otišao je na zanimljiv način: Juraj pl. Bedeković bio je organizirao lutriju, čiji je prihod Račkom omogućio odlazak u Beč. Ipak, nije završio niti jednu slikarsku školu, nego se odlučio na lutanje po europskim metropolama gdje je sudjelovao na mnogim izložbama. U Hrvatsku se vratio poslije 1920. godine i povukao u atelijer. Osobito su bile zapažene njegove ilustracije s temama iz Danteove Božanstvene komedije, koje je 1911. okupilo talijansko Ministarstvo prosvjete, a neki su crteži zastupljeni i u bibliofilskom izdanju Božanstvene komedije.

1908. – Ugledni hrvatski publicist i političar Božidar Magovac rođen je u Zagrebu 13. listopada 1908., u kojem je i umro 1955. U partizane je otišao 1943. kao HSS-ovac te je iste godine izabran u tajništvo ZAVNOH-a , predsjedništvo AVNOJ-a te imenovan potpredsjednikom NKOJ-a. Na pripremama 2. zasjedanja AVNOJ-a predložio je konfederalno uređenje Jugoslavije, a potpisao je i izjavu ZAVNOH-a kojom se utvrđuju uvjeti suradnje pristaša HSS-a na čelu s Vlatkom Mačekom za izdaju, a 1944. došao je u sukob s Andrijom Hebrangom.

Nakon završetka Dugoga svjetskog rata bio je ravnatelj Gradske knjižnice u Zagrebu. Održavao je redovite kontakte s Ivanom Šubašićem te je s njim planirao pregovore HSS-a s komunističkim režimom. Godine 1947. bio je uhićen jer je želio obnoviti snagu HSS-a u Hrvatskoj te bio u zatvoru do 1953. Inače, bio je član uredništva Narodnog vala, Seljačke prosvjete, Evolucije, Jutarnjeg lista, Obzora, Seljačke sloge, Hrvatske enciklopedije, sabranih djela Antuna Radića i dr. Pokrenuo je i uređivao novine Zlatni klas, Seljački svijet i Slobodni dom.


Događanja u svijetu

Rimski denar s likom cara Klaudija

54. – U rimskoj provinciji Galiciji umro car Klaudije (rođen 1. 8. 10. pr. Kr.), nasljednik ubijenog Kaligule, osvajač Britanije i Norika u istočnim Alpama, osnivač Kölna (25. 2. 50.). Njegov je nasljednik car Neron. Nakon ubojstva Kaligule pretorijanci su ga 41. postavili, a Senat priznao za cara; za njegove vladavine južna Britanija organizirana je kao rimska provincija i potpuno osvojena Mauretanija.

Dao je izvesti velike građevinske radove (ceste, akvedukti, proširenje luke Ostije). Vladao je pod utjecajem svojih žena (Mesaline i Agripine Mlađe) i favorita (Narcisa). Agripina ga je navela da nasljedstvo na prijestolju osigura njezinu sinu Neronu, a naposljetku ga je i dala ubiti.

Bavio se i književnim radom: djelo o rimskoj povijesti od Augusta do njegova doba Povijest (Historia) te autobiografija Zapis o svojem vremenu (De vita sua commentarius) nisu sačuvani, dok su spisi o etrurskim i kartažanskim starinama sačuvani fragmentarno. Njegov pokušaj reforme alfabeta (uvođenje triju novih slova) nije bio prihvaćen. Ismijao ga je Seneka u satiri Apocolocyntosis (Pretvorba božanskoga Klaudija u tikvu). U njegovo je doba Čitluk kraj Sinja (Aequum) postao kolonija, a Labin (Albona) municipij; veteranima je naselio Bijaće (Siculi) između Splita i Trogira.

Oko njegove smrti postoji puno nejasnoća. Jedna teorija govori da ga je otrovao kušač Halot, druga teorija govori kako ga je Agripina Mlađa osobno poslužila otrovnim gljivama. Zanijemio je odmah nakon pojedenih gljiva i pošto se čitavu noć mučio u strašnim mukama umro rano ujutro.

1307. FRANCUSKA: Kralj Filip IV. Lijepi optužio snažan templarski red za pokušaj prevrata; sve uhićuje te oduzima veliku imovine koja je zbog prazne državne blagajne njegov stvaran motiv.

1435. – U Bratislavi umro grof Herman II. Celjski (rođen oko 1360.) , najutjecajniji od grofova Celjskih, koji različitim posredovanjima, vjenčanjem sinova i poznanstvima (uz ostalo spašava budućeg cara Žigmunda Luksemburškog od osmanskog zarobljeništva) jako povećava posjede; ozbiljno ugrožava snagu Habsburgovaca, postaje slavonski i dalmatinski ban. Proširio je celjsku vlast na polovicu Kranjske, postao njezin pokrajinski poglavar, te uzdiže Celjske u državne knezove. Umro je neposredno prije dodjele naslova.

1781.HABSBURŠKA MONARHIJA: Car Josip II. priznaje luteranima, kalvinistima i pravoslavcima državnu jednakopravnost s katolicima i ograničeno pravo na bogoslužje (crkve bez zvonika); slična prava sljedeće godine priznaje i Židovima.

1884. – U Washingtonu na kongresu predstavnika 25 država određen meridijan koji prolazi kroz engleski Greenwich kao nulti meridijan: od njega prema istoku i zapadu mjere se i broje geografske dužine; 360 stupnjeva kruga podijeljeno je na 24 (satna) pojasa, svaki ima po 15 stupnjeva.

1917. Čudo Sunca je čudesni događaj, koji se dogodio, 13. listopada 1917. g. u poljima Cova da Iria, blizu portugalskog grada Fatime. Blažena Djevica Marija ukazivala se u Fatimi od 13. svibnja 1917. g. do 13. listopada 1917. g. Katolička Crkva, službeno je priznala ukazanja. Prilikom posljednjeg ukazanja u Fatimi, dogodilo se Čudo Sunca koje je vidjelo od 50 000 do 70 000 ljudi. Poput velike vatrene kugle, Sunce se kretalo strelovitom brzinom, okretalo se oko svoje osi. Prelijevali su se svjetlucavi tonovi i mnogo raznih boja. Trajalo je oko 10 minuta, vidjelo se i s udaljenosti od 40 km. Sunce se nakon toga vratilo na isto mjesto i normalno sijalo.

Vezano za opisani događaj, postoji još jedno poznato ukazanje, od 13. svibnja iste godine (ponovljeno u sljedećim mjesecima svakog 13. u mjesecu, sveukupno 6 puta), a kome je nazočilo troje djece, Lúcia Santos s njenim rođacima, Jacinta i Francisco Marto. Prema izvještaju djece, »gospa« im je priopćila neke proročanske informacije koje je Katolička Crkva kasnije priznala i koje su postale poznate kao Prva, Druga i Treća fatimska tajna. Prema nekim izvorima Treću fatimsku tajnu Crkva navodno nikada nije do kraja objavila ni pojasnila, iako službeno tvrdi da je u potpunosti objavljena.

1960. – U New Yorku na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda dogodio se komičan, do tada neviđen, skandal: temperamentni sovjetski vođa Nikita Hruščov u gorljivu govoru izuo je cipelu te njome, kako bi potkrijepio svoje riječi, udarao po govornici.

Nikita Hruščov u punom zanosu 1960. godine

1977. – Četvorica palestinskih militanata 1977. godine otela su Lufthansin zrakoplov na letu 181 prema Frankfurtu i njemačkim vlastima postavili zahtjeve za oslobađanje 11 zatvorenih članova RAF-a (Rote Armee Fraktion), oslobađanje dvojice istomišljenika iz turskog zatvora, te 15 milijuna dolara. Zrakoplov je preko Italije, Cipra, Bahreina i Dubaija završio u Mogadišu. Tamo su otmičari ubili pilota, a nakon toga su rizičnom akcijom njemačke tajne službe ubijena tri otmičara i oslobođeni taoci. Nekoliko dana kasnije, samo pola sata nakon objave vijesti o neuspjehu otmice u svojim samicama pronađeni su mrtvi Andreas Baader i Gudrun Ensslin, dvoje osnivača RAF-a.

Navodno su u isto vrijeme oružjem prokrijumčarenim u maksimalno čuvane samice počinili simultano samoubojstvo, no kako je Baader bio ustrijeljen u potiljak mnogi vjeruju kako se radilo o državnim egzekucijama. Dan kasnije RAF je objavio da je predsjednik njemačke udruge poslodavaca Hanns Martin Schleyer, kojeg su oteli mjesec dana ranije kako bi prisilili vlasti na oslobađanje zarobljenih suboraca, ubijen a kasnije su pojasnili da se radilo o osveti za ubojstva utamničenih RAF-ovaca.

1993. – Dva genska tehničara na Sveučilištu »George Washington« provela su prvi uspješan pokus s ljudskim zamecima nastalim nespolnim razmnožavanjem iste osobe; postupak postaje poznat kao kloniranje. (Vidi: Znanost bez granica: Stvaranje djeteta s tri roditelja i bez teških bolesti: https://zg-magazin.com.hr/znanost-bez-granica-stvaranje-djeteta-s-tri-roditelja-i-bez-teskih-bolesti/ Dostignuće je od iznimne znanstvene važnosti, ali pokreće niz dvojbi, posebice zbog moguće primjene na čovjeka.

Pripremio: B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni