Radovi u Gajevoj u završnoj fazi

Radovi u Gajevoj u završnoj fazi

Biciklisti hvale novu prometnu signalizaciju

Dio Gajeve ulice od Hebrangove do Tesline danas je pušten u promet. Novouređena Gajeva dobila je širi nogostup, izmijenjen raspored parkiranja kao i novu regulaciju biciklističkog prometa.

Međutim, zabrinjavajuća je činjenica da se u Gajevoj ruše stabla. Početkom studenog je srušeno nekoliko stabala, a Gradska uprava namjera srušiti još 15-ak stabala. Kako doznajemo, u Zelenoj akciji, udruženju građana za zaštitu okoliša, telefon ne prestaje zvoniti. Ogorčeni građani zovu, komentiraju i prijavljuju nepravilnosti koje primjećuju.

Službeno objašnjenje za rušenje stabala iz Grada zasad ne stiže, jedino što su se oglasili unatrag nekoliko tjedana kazavši da su srušena samo ona stabla koja su predstavljala potencijalnu opasnost za prolaznike.

Zbog novonastale situacije u Gajevoj, aktivisti Zelene akcije su u utorak 29. studenoga održali tiskovnu konferenciju na „mjestu zločina“, upozoravajući javnost na novi slučaj devastacije. „Umjesto transparentnog donošenja odluka, nastavlja se s uništavanjem javnih površina i izigravanjem javnog interesa“, poručili su.

U priopćenju Zelene akcije piše da traže od svih odgovornih u nadležnim gradskim uredima da se suprotstave devastirajućim politikama upravljanja Zagrebom te da je potrebno uskratiti dozvole za rušenje stabala u Gajevoj.

No da ne ostane sve na kritikama, udruga Sindikat biciklista objavila je na svojoj Facebook stranici da rekonstruirana Gajeva ulica postaje »pozitivan presedan za biciklističku infrastrukturu u Zagrebu«.

Hvale označavanje površina za zaustavljanje biciklista u raskrižju, smirivanje prometa ograničavanjem brzine i iscrtane oznake za zajedničko prometovanje biciklista s motornim vozilima na kolniku.

Tomislav Nakić-Alfirević, predsjednik Sindikata biciklista za ZG-magazin je izjavio kako je nažalost propuštena prilika da se u Gajevu uvede dvosmjerni biciklistički promet, što se bez značajnih smetnji ostalim vrstama prometa moglo urediti. »Ipak, sveukupno smo zadovoljni i nadamo se još boljim stvarima u predstojećim mjesecima i godinama«, dodao je. (M. F.)