Radnička fronta: “Crnokošuljašima nije mjesto u Zagrebu”

Radnička fronta: “Crnokošuljašima nije mjesto u Zagrebu”

Prosvjednici iz redova Radničke fronte noseći transparente s porukama protiv fašizma uzvikivali su: »Crnokošuljaši«, »No passaran«, »Ustaše, četnici, zajedno ste bježali« i poručili pripadnicima »Hrvatskih domoljubnih snaga« da »odu iz Zagreba«

Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP) u nedjelju je na Trgu bana Jelačića postrojila svoju stranačku vojsku u crnim odorama. Njihov skup je održan pod budnim okom policijskih snaga, budući da su na Trg stigli i prosvjednici Radničke fronte s transparentima.

»Poručujemo svim fašistoidnim snagama u Hrvatskoj, da im nećemo dopustiti da neometano marširaju ulicama naših gradova«, najavili su u Radničkoj fronti.

Predsjednik A-HSP- a, Dražen Keleminec, međutim, odbacuje tvrdnje da su proustaška stranka, kazavši kako su oni »hrvatski domoljubi koji su to dokazali u Domovinskome ratu braneći Hrvatsku od jugo-srpskog fašizma, četništva, UDBA-e i KOS-a«.

»Mi nismo ustaše, mi nismo fašisti«, rekao je Keleminec te napomenuo da ih iz Radničke fronte tako nazivaju »jer za to dobivaju novac iz inozemstva, među ostalima i od Save Štrbca iz Srbije«.

»Iznad Hrvatske su samo Bog i Hrvati. EU je štetna za nas. Ako Pupovcu ne valja neka ide u Srbiju ili Sjevernu Koreju kao i ovi koji nam zvižde«, poručio je.

Prosvjednici iz redova Radničke fronte noseći transparente s porukama protiv fašizma uzvikivali su: »Crnokošuljaši«, »No passaran«, »Ustaše, četnici, zajedno ste bježali« i poručili pripadnicima »Hrvatskih domoljubnih snaga« da »odu iz Zagreba«.

Sa razglasa su puštali pjesme »Ay carmela«, »Internacionala«, »Bandiera Rossa«, »Bella Ciao«.

Nakon prisege i govora pripadnici »Hrvatskih domoljubnih snaga« uputili su se prema grobu Ante Starčevića u Šestinama kako bi zapalili svijeće i položili vijenac.

Radnička fronta poslala je priopćenje u kojem su upozorili da nas ne treba čuditi »postrojavanje stranačke crnokošuljaške paravojske s obzirom da je druga takva mala pravaška otvoreno profašistička stranka, HČSP, čak i službeno u vladajućoj `domoljubnoj´ koaliciji«.

»Lani je postrojavanje, točno prije godinu dana, A-HSP-ove profašističke paravojske spriječeno pravovremenom organizacijom antifašističkog kontraprosvjeda. Sada su međutim fašistoidi dolaskom nove vlasti dobili krila i najavljuju da `komunistički vampiri sada mogu biti u mišjim rupama´«, navodi se u priopćenju.

Prosvjed Radničke fronte podržao je i zagrebački Forum mladih SDP-a u kojem ocjenjuju da je »sramotno što se i danas u dvadeset i prvom stoljeću na glavnom gradskom trgu `postrojavaju´ osobe koje smatraju da su Ante Pavelić, njegovi pobočnici i ostali izdajnici koji su u Drugom svjetskom ratu odlučili kolaborairati sa nacistima i četnicima, a danas se kunu u svoju ljubav prema Hrvatskoj«.

»Forum mladih će i dalje podupirati svaki oblik antifašizma na ovim prostorima jer je iz dana u dan sve više očito da ta borba na ovim prostorima još uvijek nije gotova«, poručuju. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni