Radnicima Uljanika i 3. maja obećane plaće do kraja tjedna

Radnicima Uljanika i 3. maja obećane plaće do kraja tjedna

„Imam suprugu i dijete od dvije godine koje treba hranu i odjeću, imamo i kredite, a i podstanari smo“, rekao Sergio Matošević, inženjer u pogonu pulskog Uljanika

Ivana Vranješ

Oko tisuću radnika pulskog brodogradilišta Uljanik i riječkog „3. maja“ prosvjedovalo je u utorak na Markovu trgu u Zagrebu tražeći isplatu plaće za srpanj, smjenu uprave brodogradilišta te očuvanje radnih mjesta i proizvodnje.

Radnici su na svoju situaciju ukazali povicima “Ne damo Uljanik i 3. maj”, “Uprava odlazi“, “Ne damo škverove” te transparentima s natpisima “Hoćemo plaće”, Nećemo u Irsku”, “Mrtav Uljanik je mrtva Pula” i dr.

Predstavnike sindikata na razgovor je primio predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je obećao da će se do kraja tjedna riješiti problem plaće. Pregovori oko osiguranja novčanih sredstava su krenuli s bankama te će se isplatiti plaća za srpanj, a moguće i za kolovoz. Dok se radnicima ne isplate plaće za srpanj nastavit će s štrajkom. Na sastanku je postignut dogovor da postojeća uprava ne može ostati te će se restrukturiranje nastaviti s novom.

Ministar gospodarstva Darko Horvat je rekao novinarima da će se novac za dvije plaće osigurati kreditima.

„Želimo brodogradnju u Puli i Rijeci, ali s održivim modalitetom, da brodogradilište na obje lokacije u dogledno vrijeme postane profitabilno”, rekao je ministar Horvat.

“Ovo nije pitanje samo Uljanika, već svih građana Hrvatske”

Jedan od radnika Uljanika je i Mladen Maršić koji u Uljaniku radi 21 godinu. „Pridružio sam se prosvjedu jer ovo više nije pitanje samo Uljanika i nas zaposlenih u njemu, ovo je pitanje svih građana Hrvatske. Nadam se da će se dići svijest građana, da će ustati protiv korupcije. Nadam se da će se maknuti uprava koja je dovela do ovakve trenutne situacije u Uljaniku i da će brodogradilište opstati“, rekao je Mladen Maršić. Dodao je kako je teško mjesec dana živjeti bez zarađenog novca, a srećom njegova supruga radi.

Sergio Matošević radi tri godine kao inženjer u pogonu Uljanika. Očekuje da će se riješiti problemi u Uljaniku, ali i da će se pokrenuti narod u Hrvatskoj i da će se riješiti problemi u državi.

„Imam suprugu i dijete od dvije godine koje treba hranu i odjeću, imamo i kredite, a i podstanari smo“, rekao Sergio Matošević.

Više od dvadeset godina zavarivač u Uljaniku je Stojan Benčić koji je rekao da ljudi u upravi nemaju obraza.

„Znam što znači raditi na temperaturi većoj od 40 stupnjeva, bez adekvatne opreme, bez vode. Radnike okrivljavaju za propast… Sramota! Imam kćerku koja treba na fakultet, a mislim da ju neću moći financirati“, rekao je Benčić.

Radnik Uljanika Damir Zahirović je poručio da ova uprava mora otići jer je dovela Uljanik na rub egzistencije.

„Samohrani sam otac, imam kredite, dijete mi treba krenuti u školu, nemam od čega živjeti“, rekao je Zahirović.

“Uprava svjesno onemogućava nastavak proizvodnje”

Očajni su i radnici riječkog brodogradilišta „3. maj”. Očekujemo da se riješi problem danas, da dobijemo plaće i da se prvenstveno nastavi proizvodnja koja je u punom jeku. No zbog poteza uprave ostalo se bez materijala, ispada da se svjesno onemogućilo nastavak proizvodnje. Još nekako mogu preživjeti jer mi supruga radi, ali brinu me kolege čije supruge ne rade ili su obje supružnika zaposleni u 3 maju“, rekao je elektrobravar Zoran Bakotić.

Podršku radnicima dali su saborski zastupnici Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, Ivan Pernar, Branimir Bunjac te saborski zastupnik Ivan Lovrinović, ali i Radnička fronta.

„Preživjeli smo Agrokor, ovo je neusporedivo veća ekonomska kriza koja prijeti ne samo jednoj regiji ili jednoj firmi, nego cijeloj Hrvatskoj. Riječ je o klasičnoj političkoj korupciji lokalnih moćnika IDS-a povezanih s raznim zemljišnim mešetarima kaso što je onaj Danko Končar. Došli smo dati podršku radnicima kako bi oni znali da ima političkih opcija koje su spremne stati uz njih kad god mogu i kad god je potrebno“, rekao je Marko Milošević iz Radničke fronte.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni