Radnicima Holdinga otkazan kolektivni ugovor

Radnicima Holdinga otkazan kolektivni ugovor

Skupština usvojila Izvješće o radu gradonačelnika

(Foto: Ana Stojić Deban)

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban izvijestila je da je Holding prošlu godinu završio sa 61 milijuna kuna dobiti, a to je za 39 milijuna kuna bolji rezultat u odnosu na 2014.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su prihvatili su Izvješće o radu gradonačelnika i gradskih upravnih tijela od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2015. te izvješća o poslovanju Zagrebačkog holdinga i Grupe Zagrebačkog holdinga za 2015. godinu.

Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) izrazio je žaljenje što se u izvješću nije moglo konstatirati da je donesen GUP, riješen problem otpada, da se krenulo u pojačano odvojeno prikupljanje otpada, da su napravljene nove prometnice, vrtići i škole, te da je iskorišten novac iz EU fondova. No pohvalio je rad Gradskog ureda za socijalnu skrb jer uvijek spremno slušaju prijedloge.

Dominik Etlinger (SDP) je kazao da Zagrebu nedostaje biciklistička infrastruktura koja treba prethoditi povećanju broja bicikala. Naglasio je kako se u protekolom razdoblju za koje je dano izvješće nije napravilo ništa po pitnaju novih parkirališnih mjesta za automobile te je zaključio da SDP ne može podržati Izvješće.

SDP-ovac Saša Molan je kao pozitivan primjer istaknuo dobre socijalne programe u zadnje dvije godine, a kao loše stagnaciju u ostalim segmentima života grada, npr. lošu komunalnu infrastrukturu. »Realizacija u odnosu na planirano je manja od 50 posto. Imamo problem nenaplaćenih potraživanja u iznosu od 2,8 milijarde kuna, od toga milijardu kuna komunalne naknade, 500 milijuna komunalnog doprinosa, 600 milijuna od prihoda od iznajmljivanja gradskih prostora«, napomenuo je Molan. Kazao je da grad u biti tone i da ne može podržati Izvješće.

Nelegalno korištenje gradskih stanova i poslovnih prostora

Gradski zastupnik Dan Špicer (SDP) je naglasio da nema preciznih podataka o poslovnim prostorima i stanovima koji nisu u funkciji ili se nelegalno koriste. Postavio je pitanje zašto se svake godine ne izrađuje Izvješće o stanju imovine. Zadnji takav izvještaj je napravljen početkom 2015., a odnosio se na razdoblje za 2012. i 2013. Nije prihvatljivo da se ne zna kakvo je stanje u posljednje dvije godine. Oko 1200 gradskih stanova se bespravno koristi, a jednako tako i na stotine praznih poslovnih prostora, rekao je.

Zvane Brumnić (SDP) je ocijenio da bi Izvješće trebalo stići za svaku godinu posebno jer 14 milijardi kuna nije mali novac. Prema njegovim riječima, pitanje je zašto je dvostruko više novca otišlo na održavanje postojeće infrastrukture umjesto na izgradnju nove. Ustvrdio je da je problem Grada Zagreba što nema strategije koja se temelji na analizi, a Izvješće je okarakterizirao kao jednim od najbitnijih političkih dokumenata o kojima se u Skupštini raspravlja.

»Nekog vraga smo napravili, na onome što je napravljeno nemamo što naučiti i to je to. Možda smo se mogli bolje pripremiti, možda, ali mi smo napravili najbolje što smo znali u tom trenutku. Činjenica je da mi ne znamo upravljati imovinom ni kao grad ni kao država, tako da to treba prepustiti poslovnim ljudima koji to znaju i koji se razumiju«, rekao je gradonačelnik Milan Bandić i ponovio kako će od sutra (petak, 29.4.2016.) na webu biti dostupan detaljan popis svih praznih stanova i poslovnih prostora.

HNS-ovac Tomislav Stojak ocijenio je da se gradskom imovinom ne upravlja dovoljno kvalitetno pa one ne pridonosi gospodarskom razvoju Zagreba.

Izvješće je na kraju prihvaćeno od 40 zastupnika 30 je bilo »za« i 10 »protiv«.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban izvijestila je da je Holding prošlu godinu završio sa 61 milijuna kuna dobiti, a to je za 39 milijuna kuna bolji rezultat u odnosu na 2014. Grupa Zagrebački holding je pak završila godinu s dobiti od 121 milijun kuna, što je poboljšanje od 52 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije.

Čistoća je u studenome uvela novi obračun javne usluge prijevoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada, koji se temelji na zaduženom volumenu spremnika. Od studenog su pojeftinije usluge ZET-a za učenike srednjih škola, sve redovne studente, nezaposlene osobe, umirovljenike i socijalne kategorije. Mjesečni kupon umjesto 120 kuna košta 100 kuna, a godišnja karta umjesto dosadašnjih 1200 kuna stoji 960 kuna. U javnim garažama smanjena je cijena parkiranja.

Što se tiče investicija Grupe Zagrebačkog holdinga, najveće ulaganje je bilo u sportsko reakreacijski centar Svetice.

Stojić Deban je rekla da je Uprava predložila sindikatima koji djeluju u Holdingu sklapanje novog kolektivnog ugovora koji bi se mogao »sadržajno osuvremeniti i prilagoditi današnjim potrebama poslovanja i pravnoj regulativi«.

Sindikati, međutim nisu dostavili svoje očitovanje o spremnosti za pokretanje postupka kolektivnog pregovaranja dostavljanjem pisane odluke o reprezentativnosti sindikata, kao niti pisanu obavijest o pregovaračkom odboru, pa je Uprava je otkazala kolektivni ugovor, kazala je Stojić Deban.

Na pojedina rukovodeća mjesta zaposleno više ljudi

Upozorivši na podatke Gradskog kontrolnog ureda koji su pokazali da je u Vodoopskrbi i odvodnji 14 posto ljudi zaposleno na radnim mjestima za koje nemaju stručnu spremu, SDP-ov gradski zastupnik Dan Špicer predložio je da se takav nadzor napravi i u ostalim podružnicama Holdinga. »Veliki problem vezan uz Holding je pitanje zapošljavanja, broja zaposlenika i broja radnih mjesta, od 2015. ima još 383 novozaposlenih. Rezultati revizije su pokazali da od 1046 zaposlenih čak 138 (14 posto) nema odgovarajuću stručnu spremu te da je na pojedina rukovodeća mjesta zaposleno više ljudi, npr. na 16 mjesta radi 40 ljudi. Kako je to moguće?«, zuačuđen je Špicer,

Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) smatra kako je nužno napraviti reorganizaciju i to u mjerama vezanim uz upravljanje ljudskim resursima. Gradski zastupnik Vladimir Ferdelji (Nezavisni) kaže kako je dobro da se uvode promjene u Kolektivni ugovor, po vertikali i horizntali. »Novi ugovor bi trebao biti povoljan za radnike, ali i otvoriti prostor Upravi za optimalno rukovođenje«, ocijenio je.

Potpredsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) konstatirao je kako se može zaključit da imamo preko 100 milijuna kuna investicija i oko 5 posto manje zaposlenih. »Ali što je sa desetogodišnjim izvještajem o poslovanju Holdinga? Može biti i u skraćenom obliku ali sa zornim prikazom što je sve planirano, a što je doista realizirano u protekolom desetljeću?«, upitao je. Zanimalo ga je i zašto se tek sada ide u refinanciranje obveznica. »Kasnimo li i što je s jamstvom? Ulazi li Grad u novi dug?«, zapitao je Mikulić.

Grgo Jelinić (HSU) Izvješće je ocijenio pozitivnim u oba dijela, i što se tiče grupe i samog Holdinga. Osvrnuo se na to da su plaće u Holdingu više od prosječnih, 6900 kuna u Zagrebačkom holdingu i 6700 kuna u Grupi Zagrebački holding.

Zvane Brumnić (SDP) ocijenio je da je financijsko izvješće korektno knjiženo tako da je rezutat u konačnici pozitivan. »Ali, postoji nešto drugo. Je li Holding doista efikasan i korektan sa cijenama prema građanima? Gradski vodovod je 60 posto u gubitku, pola Velesajma zjapi prazno, naplaćuju se poreznim obveznicima prazne kante za smeće koje stoje u zabačenim dijelovima. Kakvo je to upravljanje gradom i gradskom imovinom? To što smo čuli od gradonačelnika da je cilj Grdske uprave rasprodati gradsku imovinu, to je najgora stvar koja bi nam se mogla dogoditi«, zaključio je Brumnić.

Izvješća su usvojena sa 30 glasova »za« i s 10 glasova »protiv«.

Mandatno povjerenstvo je konstatiralo da je gradski zastupnik Milivoj Špika izabran na kandidacijskoj listi Hrvatske demokratske zajednice – HDZ, Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević – HSPS, Blok aumirovljenici zajedno – BUZ, Zagorske stranke – ZS, Zagorske demokratske stranke – ZDS i Hrvatske demokršćanske stranke – HDS stavio mandat u mirovanje iz osobnih razloga. Na njegovo mjesto dolazi Dražen Štiglić (formalno je na tom mjest od kraja ožujka 2016.), te započinje s obnašanjem dužnosti zamjenika gradskog zastupnika.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni