Radnicima Čistoće je bilo naloženo da ometaju prosvjed na Trgu

Radnicima Čistoće je bilo naloženo da ometaju prosvjed na Trgu

Tijekom najvećeg prosvjeda protiv gradonačelnika Milana Bandića, na kojem se prošle subote, 1. veljača na Trgu bana Jelkačića okupilo oko 20.000 ljudi, radnici Čistoće su prali površinu Trga i time ometali normalno odvijanje prosvjeda, tvrde organizatori prosvjeda “Dosta je!”

Štoviše, organizatori prosvjeda, udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget, u posjedu su dopisa iz kojeg je jasno kako su radnici dobili naredbu da ometaju prosvjed, a koju su izdali odgovorni iz Zagrebačkog Holdinga na štetu svojih radnika.

Jedan od sindikata u zagrebačkoj Čistoći jučer je stoga poslao dopis predsjednici uprave Zagrebačkog Holdinga Ani Stojioć Deban u kojem traži informaciju „o odgovornim osobama koje su naredila čišćenje Trga bana Jelačića za vrijeme trajanja odobrenog i legalnog javnog okupljanja građana dana 1. 2. 2020“. U dopisu se ističe kako su vozila Čistoće za strojno čišćenje i pranje grada stajala kod HNB-a već od 14.30, a tek sat i pol kasnije, upravo kada je prosvjed počeo, upućena su „prema Trgu bana Jelačića i započela sa čišćenjem i pranjem Trga“.

Sindikat također naglašava „da je policija privremeno obustavila tramvajski promet kako bi osigurala neometano odvijanje skupa, a naši su radnici skup ometali čišćenjem Trga“. U nastavku navode: „Nikad Čistoća nije prekidala i ometala javne skupove, već je po završetku istih uvijek uslijedilo čišćenje površine na kojoj se skup odvijao pa ovakav postupak smatramo izrazito neprimjerenim i štetnim po ugled Čistoće“.

Organizatorima prosvjeda je potpuno neprihvatljivo da se radnike Čistoće primorava na ovakav čin kojim se krše njihova radnička prava.

“Nasreću, nisu uspjeli omesti prosvjed, ali su nepotrebno proizveli potencijalno konfliktnu situaciju između prosvjednika i radnika Čistoće, koji nisu krivi za besmislene naredbe svojih šefova”, navode u Zelenoj akciji.

Organizatori prosvjeda ovim putem izražavaju žaljenje za sve eventualne neugodnosti koje su radnici Čistoće možda doživjeli i pozivaju sve da usmjere svoj otpor prema pravim krivcima za stanje u kojem se grad nalazi. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni