Radnici ZGH ipak dobivaju puni iznos božićnica

Radnici ZGH ipak dobivaju puni iznos božićnica

(Želimir Hercigonja)

Stanje u ZGH je prikazano »kao vrlo loše za aktualnu godinu« te da ako se ništa ne postigne po pitanju revizija prava radnika Holding će doći u nezavidnu situaciju

Nakon sastanka gradonačelnika i predstavnika Sindikata Zagrebačkog holdinga u petak je dogovoreno kako će radnicima Zagrebačkog holdinga biti isplaćen zaostatak božićnica. Za mišljenje smo upitali Želmira Hercigonju, predsjednika Sindikata komunalnih radnika Hrvatske.

Hercigonja nam je potvrdio kako je došlo do sastanka te da su osim gradonačelnika na sastanku govorili pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić i zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. Prema njegovim riječima, upravo je on na sastanku postavio pitanje oko božićnica te da je tada gradonačelnik zamolio da se ne ulazi u suvišne rasprave jer će se sastaviti tri pregovaračka tima u roku od desetak dana. Nadodao je kako se prvi odnosi za Holding, drugi za Zagrebački velesajam, dok će posljednji biti za ZET.

Hercigonja drži da je ovo krucijalno pitanje za sve zaposlene u ZGH te da je božićnica na koju imaju pravo svi dogovoreno kolektivnim ugovorom i to u iznosu od 2884 kuna.

Podsjetimo, zbog mjera štednje gradonačelnik je naložio isplatu umanjenih božićnice ( https://zg-magazin.com.hr/zaposlenicima-holdinga-isplacena-manje-bozicnice/ ), ali je sada najavio da će razlika do 2884 kuna iz kolektivnog ugovora biti isplaćena kroz par dana. Hercigonja kaže kako tek sada ima smisla kolektivno pregovarati te da je Grad na spomenutom razgovoru najavio restrikciju materijalnih prava radnika.

Kaže kako je na sastanku pokazano i stanje u Holdingu te je ono prikazano »kao vrlo loše za aktualnu godinu« te da ako se ništa ne postigne po pitanju revizija prava radnika da će Holding doći u nezavidnu situaciju baš kao i Grad.

Osvrnuo i na visoku cijenu božićnica, koje im građani često zamjeraju. Tvrdi da božićnice uopće nisu (pre)visoke, no jesu ako ih se uspoređuje s manjim tvrtkama. Napominje da »oni ostaju na jaslama grada«, ali da je mahom riječ o teškim poslovima. Podsjetio je kako nitko od radnika Holdinga ne dočeka redovnu mirovnu te da ih većina nakon 15 – 20 godina ima profesionalnu nesposobnost za rad.

Hercigonja naglašava da neće dopustiti da se dobit Grada prelijeva »nekim neradnicima« ili »ljudima iz Gradske uprave«. Čelnik sindikata potvrdio je da zaposleni u Gradskoj upravi imaju možda malo manji koeficijent od zaposlenih u ZGH, ali njihova osnovica iznosi 4798 kuna, dok ona u Holdingu iznosi 2884 kune. »Ako se sve to pomnoži sa koeficijentom 1,2, razlike su ogromne«, rekao je.

Zaključuje kako zna da su ljudi ogorčeni, no da oni na to ne trebaju biti jer se vani još uvijek isplaćuje trinaesta plaća i dobivaju veće božićnice…

M. Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni