Radnici DIOKI-ja i Kamenskog neće dobiti prioritet u naplati tražbina

Radnici DIOKI-ja i Kamenskog neće dobiti prioritet u naplati tražbina

Na izvanrednoj, 12. sjednici Gradske skupštine onemogućena je inicijativa prema kojoj bi Grad Zagreb omogućio otkup dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju (DIOKI, Kamensko i drugih propalih tvornica). Naime, inicijativom je ukratko predloženo da se gradonačelnika Zagreba zaduži da donese rješenje, odnosno prijedlog odluke o otkupu dijela radničkih tražbina prema trgovačkim društvima u stečaju, čime bi se radnicima tih tvrtki omogućilo prvenstvo u odnosu isplate potraživanje u odnosu na Grad kojem su trgovačka društva u stečaju ostala dužna za komunalnu naknadu.

Nakon trosatne rasprave, kada je došao red na glasanje srušen je kvorum Skupštine koju su napustili gradski zastupnici iz dijela oporbe.

Prema obrazloženju vladajuće gradske koalicije spomenuta inicijativa se kosi s pravnim propisima Republike Hrvatske te se spomenuta točka tako neće naći na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine.

U zaključku Skupštine se navodi da je novac od komunalne naknade namjenski prihod koji se planira u proračunu (prema Zakonu o proračunu) te koristi za financiranje komunalnih djelatnosti kao što su odvodnja atmosferskih voda, održavanje čistoće i javnih površina, održavanje nerazvrstanih, cesta, održavanje groblja i krematorija i javna rasvjeta. Taj je novac također, dodaje se u obrazloženju, namijenjen financiranju građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, a komunalnu naknadu plaćaju vlasnici, odnosno korisnici prostora i zemljišta.

Također se ističe da je ostvarenje prava radnika iz radnog odnosa odnosno pravo na plaću i druge naknade u slučajevima stečaja trgovačkih društava regulirano posebnim propisima, konkretno odredbama Stečajnog zakona i Zakona o osiguranju radničkih tražbina (Narodne novine 70/17), kojima se izričito regulira koja prava i u kojem iznosu pripadaju radnicima društava u stečaju te redoslijed naplate tih prava, a kojima nije predviđeno da bi jedinica lokalne uprave i samouprave bila ovlaštena razrađivati ili propisivati daljnja postupanja.

Uoči same sjednice pred Starom gradskom vijećnicom održan je prosvjed nezadovoljnih radnika koji je podržao pjevač Hladnog piva Mile Kekin, a podršku su radnicima iskazali gradski zastupnici iz Narodne fronte, Nove ljevice, stranke Zagreb je naš! i dr.

(M. K. / B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni