Radionica origami ždralova i svjedočenje hibakuše

Radionica origami ždralova i svjedočenje hibakuše

U sklopu poučne izložbe Atomska bomba – Hirošima i Nagasaki za tijekom vikenda će biti organizirana još dva interesantna događanja. Ulaz je slobodan.

Poučna izložba Atomska bomba – Hirošima i Nagasaki, postavljena u Tehničkom muzeju, otvorena  je još samo do nedjelja 6. listopada. Iz Muzeja poručuju kako je posjet je bio dobar te kako ih naročito veseli zanimanje i posjeta školskih grupa.  U sklopu izložbe za tijekom vikenda će biti organizirana još dva interesantna događanja.

U subotu, od 11 do 13 sati, posjetitelji će moći pogledati radionicu izrade origami ždralova.

Za Japance ždral je sveta ptica koja donosi sreću jer se vjerovalo da živi tisuću godina. Običaj je da se napravi ždral od papira i zaželi želja. Porijeklo tog vjerovanja je nepoznato, ali je veza između ždrala i broja tisuću objašnjena u jednog knjizi iz Edo razdoblja (od 1603. do 1867.), pa se tako smatra da tisuću ždralova od papira (senbazuru na japanskom) potječe iz tog perioda. Kako izgleda pravi japanski senbazuru moći će se vidjeti na ulazu u izložbenu dvoranu Tehničkog muzeja.

Za nedjelju, u 12 sati priređeno je svjedočenje hibakuše –Takashija Teramota koji je preživio posljedice atomske bombe.  On će govoriti kako je izgledalo kad su atomske bombe pale na Hirošimu i Nagasaki.

Ulaz na izložbu Atomska bomba – Hirošima i Nagasaki, radionicu i predavanje Takashija Teramota  je slobodan.  (zg-magazin)