Radio Taxi Zagreb danas slavi 115 godina

Radio Taxi Zagreb danas slavi 115 godina

Prvi taksi u Zagrebu osvanuo je 11. lipnja 1901. godine na Trgu bana Jelačića

Danas je slavljenički dan za sve zagrebačke taksiste udružene u stručno-poslovnu organizaciju obrtnika znanu kao Radio Taxi Zagreb. Prvo udruženje vozača koji su nudili usluge osobnog prijevoza u Zagrebu slavi svoj 115 rođendan. U povodu ove obljetnice udruženje Radio Taxi Zagreb uprličit će večeras prigodnu svečanost kojoj će prisustvovati i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Udruženje auto taksi prijevoznika Grada Zagreba danas zapošljava 1030 taksista. Dostupni su korisnicima 24 sata na dan, 365 dana godišnje, a u Zagrebu postoji 105 taksi stajališta. Do taksija u Zagrebu se može doći na licu mjesta, telefonom ili mobitelim, ili preko mobilne aplikacije na pametnom telefonu. Zagrebački taksisti pružaju i uslugu prijevoza kućnih ljubimaca uz pratnju vlasnika i prethodnu najavu.

Prva zagrebačka taksistica (foto: Milan Ratkajec)
Prva zagrebačka taksistica (Foto: Milan Ratkajec)

Prvi taksi u Zagrebu osvanuo je 11. lipnja 1901. godine na Trgu bana Jelačića. Nakon Buickove automobilske premijere, fijakerist Tadija Bartolović naručio je automobil iz tvornice Nesseldorf u Badenu kraj Beča i uveo prvi auto taksi u Zagrebu. Spomenuti automobil je trebao voziti i na Gornji grad, što znači uz brijeg. Uspješno je napravljena pokusna vožnja i Bartolović je otvorio stajalište prvog autofijakera na Trgu bana Jelačića. Cijena je bila jednaka prijašnjoj vožnji fijakerom. Udruženje auto taksi prijevoznika osniva se nešto kasnije, 1924. godine. Pozivni centar postoji od 1977. sa 160 vozila uključenih u radio mrežu. Nakon više od trideset godina rada pozivnog centra, 2005. otvoren je novi, potpuno kompjutoriziran i jedan od najmodernijih radio-taksi centara u Europi, u koji je danas uključeno svih 1030 vozila.

Službena internetska stranica Radio Taxija Zagreb: http://radiotaxizagreb.com/hr/. (M. F.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni