Računalni program koji uči poput djeteta

Računalni program koji uči poput djeteta

»Mi polazimo od toga da djeca sve uče temeljem vlastitog iskustva i da su uvijek u potrazi za općim obrascima«, kaže Strannegård. Istraživači imaju sustav koji su nazvali O *, koji slijedi načelo Ockhamove britve – da treba dati prednost kratkim i jednostavnim objašnjenjima pred dugim i i složenijima

Računalni program koji su napisali stručnjaci sa Sveučilišta u Göteborgu pokazuje znakove umjetne inteligencije. Iako već postoje takvi programi, riječ je uglavnom o specijaliziranim programima koji se koriste za određene zadatke. No ovaj program izlazi iz tih okvira. On je sposoban imitirati kognitivni razvoj djeteta i učiti osnovne aritmetike, logike i gramatike bez prethodno postojećih znanja.

strannegard_claes
Claes Strannegård

Claes Strannegård sa spomenutog sveučilišta navodi kako ovaj program postupno gradi nova znanja na temelju prethodnog znanja. Iz tog novog znanja tada izvlači nove zaključke o pravilima i odnosima koji upravljaju svijetom i na uvid dobiva nove obrasce za povezivanje.

Proces je sličan razvoju djetetove inteligencije. Dijete može naslutiti, na primjer, da ako je 2 x 0 = 0, onda je i 3 x 0 = 0, kao i da će 5 x 0 biti jednako 0. Isto tako i da će slijedeći broj u nizu 2, 5, 8 biti – 11. Slično je s intuicijom i u drugim područjima, kao što je gramatika, u kojoj je lako identificirati pravila za standardne konjugacije glagola iz primjera kao što pjevaju postaje pjevali i trčanje postane trčao u prošlom vremenu.

»Mi polazimo od toga da djeca sve uče temeljem vlastitog iskustva i da su uvijek u potrazi za općim obrascima«, kaže Strannegård. Istraživači imaju sustav koji su nazvali O *, koji slijedi načelo Ockhamove britve – da treba dati prednost kratkim i jednostavnim objašnjenjima pred dugim i i složenijima.

Ovakav pristup ponekad može dovesti do pogreške, ali omogućio je O * sustavu da uči aritmetiku od nule, ali i da rješava logičke probleme.

»Nadamo se da će ova vrsta programa na kraju će biti korisna za više praktičnih namjena«, kaže Strannegård. »Smatram da bi svestrani kućni robot bio vrlo vrijedan, ali još nismo dosegli potrebu razinu«.

(B. J. / Izvor: Sveučilište u Göteborgu)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni