R. Menasse: Europski vjesnik – Bijes građana i mir Europe

(ili Zašto poklonjena demokracija mora ustupiti mjesto izborenoj demokraciji)

Promišljanja o Europskoj uniji iz pera Roberta Menassea, nastala kao rezultat duljeg boravka u Bruxellesu, nude nam određenu dozu solidno argumentirana optimizma, koji, naravno, ne zazire ni od kritičkih tonova, jer, kako i sam ističe, u EU-u „štošta valja propitivati i kritizirati“. Isto tako, međutim, koncepciju „postnacionalne demokracije“ ne valja sagledavati kao birokratsku sablast, već kao izglednu političku, ekonomsku i kulturnu realnost, što pak nije moguće bez kritičkog sučeljavanja s nizom klišeja i predrasuda, okoštalih tijekom posljednjih desetljeća u sveukupnoj europskoj samopercepciji.

Na čitak i zanimljiv način Menasse, koji je u Bruxelles prvotno otputovao zbog sondiranja terena za mogući roman, piše o „iznenađenjima“ koja su ga tamo dočekala, a jedno od njih svakako je činjenica da mu se Europska komisija protivno uvriježenoj bojazni skeptika i pesimista predstavila kao „otvorena i transparentna“ institucija „vitkog, štedljivog i jeftinog“ činovničkog aparata.

Zanimljive analize aktualnih europskih kriza – koje ni izdaleka nisu isključivo financijske prirode – upletene u pitko tekstualno tkivo ovog kulturno-političko-ekonomskog putopisa, vode nas, na tragu ideja kakve danas zagovaraju filozofi poput Jürgena Habermasa, romanesknom završetku u kojem se ne bez ironije tematizira ozračje predvečerja potonuća, jer jedna od dviju ponuđenih koncepcija budućnosti svakako će potonuti: postnacionalna demokracija ili nacionalna država.

„Esej Roberta Menassea, kao malo koji kritički tekst posljednjih desetljeća, pokazuje što to znači istinski europski razmišljati i djelovati.” (Konrad Paul Liessmann)

O autoru

Robert Menasse (Beč, 1954.) ugledni je austrijski pisac, prevoditelj, autor više zapaženih romana, eseja i kulturno-teorijskih knjiga. Studirao je germanistiku, filozofiju i političke znanosti u Beču, Salzburgu i Messini. Od 1988. objavio je brojne drame, zbirke pripovjedaka i romane među kojima se ističu: Sinnliche Gewißheit; Selige Zeiten, brüchige Welt; Die Vertreibung aus der Hölle; Ich kann jeder sagen. Dobitnik je nekih od najvažnijih književnih i esejističkih nagrada, od kojih je zadnja Nagrada Max Frisch 2014., dok je za esej Europski vjesnik 2013. dobio Nagradu za najbolju političku knjigu Zaklade Friedrich Ebert i Nagradu Heinrich Mann.

Izdavač: Edicije Božičević

Godina izdanja: 2014.

Autor: Robert Menasse

Prevoditeljica: Nataša Medved

Urednik: Boris Perić

Dizajn naslovnice: Iva Mandić

Cijena: 110,00 kn

Broj stranica: 120

Format: 15 x 23,5 cm

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni