PVC i migranti

PVC i migranti

Svjesno uništavanje hrvatske proizvodnje PVC-a uspješno je provedeno devedesetih godina

Foto: Izbjeglički kamp u Slavonskom Brodu

Najnovija vijest u trenutku pisanja teksta. Kroz Hrvatsku prošlo je više od 330 tisuća migranata. Grad Düsseldorf izgradio je za njihov prihvat dvije balonske dvorane po 2.600 m2. Jeste li se pitali kako je to sve moguće? Odgovor je jednostavan, plastika čini to mogućim.

Navedene dvije dvorane načinjene su od poliesterskoga tkanja presvučenog PVC-om. Kako se migrantima dijelila voda i ostali napitci te dio hrane? Zahvaljujući plastičnoj ambalaži.

Zašto u naslovu PVC i migranti umjesto Plastika i migranti? Želi se ukazati na svjesno uništavanje hrvatske proizvodnje PVC-a. Uspjelo to devedesetih godina, tu akciju u Hrvatskoj su proveli izvrsno plaćeni izvana zeleni, iznutra crveni. Potpomognuti nekim televizijskim sveznalicama o zaštiti okoliša. Time je spriječeno da se, prvenstveno hrvatsko građevinarstvo, opskrbljuje iz vlastitih izvora tim izvrsnim i dugovječnim materijalom, izrazitim prijateljem okoliša (npr. PVC stolarija).

Kada je 1950. svjetska proizvodnja plastike bila 1,5 milijun tona, Hrvatska je u Jugovinilu proizvodila oko 3.000 tona godišnje. Već sada je svjetska proizvodnja PVC-a dostigla vrijednost od 34 milijuna tona godišnje, a očekuje se zbog poraste potrošnje do će do 2018. dostići brojku od 50 milijuna tona. Za zelene, svjetski najzelenija eko-organizacija je 2014. odustala od proganjanja PVC-a.

Bio bi zaista impresivan popis upotrijebljene plastike u migrantskoj krizi.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni