PUZ: Broj napada na bankomate nije u porastu, već opada

PUZ: Broj napada na bankomate nije u porastu, već opada

Podsjećaju na uspješno kriminalističko istraživanje provedeno 21. i 22. srpnja 2017. godine nad šest državljana Rumunjske zbog počinjenja ukupno 12 kaznenih djela teških krađa

Iako se kod javnosti stječe dojam da je u Zagrebu u zadnje vrijeme porastao broj provala u bankomate, iz zagrebačke policije to demantiraju. Kada je riječ o napadu bankomata eksplozivom, ove su godine zabilježena dva takva slučaja, dok je lani samo jedan bankomat bio obijen eksplozivnom napravom, navode u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

U PUZ-u napominju kako su kaznena dijela provala ili razbojništava u druge objekte, posljednjih godina bitno smanjena, kako iz razloga operativnog (preventivnog) postupanja policije, tako i radi niza zakonskih odredbi koje uređuju poslovanje i djelovanje određenih objekata.

Podsjećaju na uspješno kriminalističko istraživanje provedeno 21. i 22. srpnja 2017. godine nad šest državljana Rumunjske zbog počinjenja ukupno 12 kaznenih djela teških krađa iz članka 229. stavak 2. KZ RH, o čemu je već pisao i ZG-magazin.

Objekti napada u navedenim kaznenim djelima bili su bankomati. Počinitelji su djelovali na način da su uporabom lemilice ili akumulatorske bušilice na bankomatu pokraj tipkovnice za unošenje PIN-a izrađivali otvor, da bi na taj način imali pristup instalaciji bankomata te se uz pomoć mobilnog telefona ili prijenosnog računala spajali na periferni uređaj za izbacivanje novca iz bankomata s kojim bi (najvjerojatnije uz uporabu za tu svrhu prilagođenog programa) izdavali nalog bankomatu da izbaci sav novac.

Na navedeni način počinjeno je sedam kaznenih djela na području PU zagrebačke, četiri kaznena djela na području PU istarske i jedno na području PU primorsko-goranske, a otuđeno je najmanje 1.517.500 kuna.

Tijekom kriminalističkog istraživanja kod osumnjičenih osoba pronađeno je i oduzeto 71.900 kuna, 7.170 eura i 100 funti, prijenosno računalo, više mobilnih uređaja, USB kabel prerađen za spajanje na priključak perifernog uređaja bankomata, SIM kartice, bušilica s »krunom« za izradu rupa, bankovne kartice, više odvijača, dlijeto, ruksak kao i dijelovi odjeće koju su počinitelji imali prilikom počinjenja kaznenih djela (majice, kape i sl.).

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, pet državljana Rumunjske predano je pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su policijski službenici dostavili Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Jedna osoba je u bijegu i za njom se intenzivno traga. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni