“Put u vječnost” – nova izložba u Klovićevim dvorima

“Put u vječnost” – nova izložba u Klovićevim dvorima

Klovićevi dvori: “Put u vječnost” – otvorenje izložbe u petak, 26. kolovoza u 20 sati

Smrt, kao pojam, prisutan je u svim segmentima čovjekova života, pa ipak na njega se nikada u nas nije fokusirala dovoljno široka pozornost. O smrti se govori mahom fragmentarno, tako u književnosti i umjetnosti, u teološkim i filozofskim raspravama, u pojedinim znanstvenim disciplinama, baš kao i u narodnim pjesmama i popjevkama. Govori se u svakodnevnome životu kao o jednoj od dvije ključne činjenice čovjekove egzistencije. Pa ipak, kada smrt postane konkretna i bliska, tada se u njezinoj težini i značenju obično traže druge vrijednosti. Nastoji je se apsolvirati na što jednostavniji i što praktičniji način, a mrtvo tijelo, kao opredmećenu smrt, na razne se načine nastoji odstraniti iz neposredne okoline.

Izložbom “Put u vječnost” želi se po prvi puta o smrti govoriti kao o bitnome egzistencijalnom, društvenom, pa i kulturnome sadržaju na više razina.

Na izložbi će biti predstavljena umjetnička djela koja su nastala uglavnom od kraja 19. stoljeća naovamo i pripadaju korpusu hrvatske moderne i suvremene umjetnosti. Ono što ih ovdje povezuje nije samo vrijeme i sredina u kojoj su djelovali ili u njoj djeluju. Zajednička im je okosnica tematske naravi, jer se u svim izabranim djelima na direktniji ili nešto skriveniji način govori o smrti i prolaznosti, o kraju, rasapu i nestajanju.

“Namjera je izložbe da kroz nekoliko segmenata tematizira smrt i rituale smrti u  svakodnevnome životu, pa tako i da ukaže na kulturu groblja. U svojem praktičnome smislu groblja su mjesta odlaganja čovjekovih ostataka nakon smrti. Međutim, groblja svjedoče i o načinu kojim neka sredina smrt preobražava u kulturno dobro. U Hrvatskoj je nekoliko iznimno vrijednih groblja za čiju vrijednost nisu zaslužni isključivo arhitekti koji su ih projektirali i gradovi koji su groblja naručivali, nego podjednako tako i građani koji svojom kontinuiranom skrbi groblja čine živima. Antropolozi i etnolozi odavno su istraživali razne oblike rituala smrti i pokopa, pa je i građa, poput osmrtnica također dijelom izložbe “Put u vječnost”, prokomentirao je Zvonko Maković, prof. dr. sc., naš ugledni povjesničar umjetnosti.

Naslovna slika: Mirko Rački, Grad Dis

Zg-magazin

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni