Pustoželjno recikliranje i u Hrvatskoj

Pustoželjno recikliranje i u Hrvatskoj

Hrvatska je u sustav gospodarenja otpadom uvela bezbrojne kante, vreće i vrećice, a sustav takvog razvrstavanja pokazao se lošim diljem svijeta

Igor Čatić

Oporaba plastičnih proizvoda poznaje tri osnovne vrste: recikliranje, kompostiranje i energijsku oporabu. Do sada se razlikovalo dva osnovna načina recikliranja: mehaničko i kemijsko. Sada tome treba pridodati i pustoželjno recikliranje. Koje je u suprotnosti s osnovama kružnog gospodarstva.

Nakladnik i autor tekstova u publikaciji „Bioplastics News“, Axel Barrett upozorio je u svom novijem tekstu Bioplastics nad Wish-cycling na pojavu „novog postupka“ recikliranja. Kojeg je nazvao „Wish-cycling“. U prijevoidu pustoželjno recikliranje (od pusta želja). Pustoželjno recikliranje je bacanje upitnih proizvoda u kantu za otpad. Nadajući se da će ih se moći reciklirati. Ovo je vrsta recikliranja, a takva je i stvarnost, mogla bi prouzročiti da brojni reciklažni proizvodi postanu kontaminirano smeće. To nitko ne želi.

Komentar prevoditelja. Taj „postupak“ prisutan je i u Hrvatskoj. Koja je u sustav gospodarenja otpadom uvela bezbrojne kante, vreće i vrećice. Prepustila je amaterima, pučanstvu, da samo određuje što će ubaciti u koju kantu ili vreću.

Samo primjer. Sakuplja se plastika koja sadrži šest osnovnih materijala a sedmu skupinu čine svi ostali plastični materijali. Kao na primjer stare najlonke. Sustav takvog razvrstavanja pokazao se lošim diljem svijeta. Kvari se i onaj relativno mali udio plastičnog otpada kojeg se isplati reciklirati. Tako je i u nas. Što je rješenje? Sustav jedne vreće ili kante. Kako to ima riješeno primjerice Norveška, gdje se taj otpad donosi u male sortirnice „na kraju ulice“. Hrvatska ima još bolje i to patentirano rješenje. Dokazano čak i u zemljama regije te diljem svijeta. No ne i u Hrvatskoj.

Treba pridodati što A. Barrett nije uzeo u obzir. Pustoželjno recikliranje u izravnoj je suprotnosti s još jednim pomodnim konceptom. To je kružno gospodarstvo (engl. circular economy). Koje je bilo središnja tema izložbe plastike i gume na najvećem svjetskom sajmu u svijetu, onoj u Düsseldorfu, u jesen 2019.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni