Pušenje je glavni uzrok KOPB-a

Pušenje je glavni uzrok KOPB-a

Cigaretni dim, kao i različiti iritansi iz okoliša oslabljujući plućnu funkciju, uzrokujući upalnu reakciju pluća, koja ostaje u plućima i nakon prestanka pušenja

Grad Zagreb u suradnji s gradskim zdravstvenim ustanovama specijaliziranim za pulmologiju organizira javnozdravstvene akcije povodom obilježavanja Svjetskog dana Kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Tako su 18. studenoga organizirani besplatni preventivni pregledi u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti i u Poliklinici za bolesti dišnog sustava.

Specijalna bolnica za plućne bolesti, Zagreb, Rockeffelerova 3, održava otvorenu akciju ispitivanja plućne funkcije za građanstvo u razdoblju od 14,00 do 18,00 sati.

Poliklinika za bolesti dišnog sustava, Zagreb, Prilaz Baruna Filipovića 11, obavit će besplatne preventivne pulmološke preglede usmjerene na rano otkrivanje KOPB-a, u vremenu od 10,00 – 18,00 sati.

Kronična opstruktivna plućna bolest naziv je za skupinu poremećaja koje karakteriziraju simptomi vezani uz dišni sustav: zaduha, kašalj, bronhoopstrukacija, kronična upala u plućima i otežano disanje. KOPB predstavlja značajan javnozdravstveni problem jer je broj oboljelih u stalnom porastu i među glavnim je uzrocima pobola i smrtnosti.

Pušenje je glavni uzrok KOPB-a, jer cigaretni dim, kao i različiti iritansi iz okoliša oslabljujući plućnu funkciju, uzrokujući upalnu reakciju pluća, koja ostaje u plućima i nakon prestanka pušenja. KOPB nije izlječiva bolest ali se može usporiti njezino napredovanje ako se ranije dijagnosticira i počne liječiti, prestankom pušenja, prilagodbom životnih navika tjelesnom aktivnošću, vježbanjem, redovitim korištenjem propisanih lijekova, rehabilitacijom i terapijom kisikom. Pravodobno otkrivanje kronične opstruktivne plućne bolesti može značajno utjecati na daljnji razvoj bolesti i kvalitetu budućeg života.

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se u studenom svake godine u organizaciji Globalne inicijative za KOPB (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease), sa ciljem povećanja svijesti o ovoj bolesti u cjelokupnoj populaciji, među zdravstvenim djelatnicima i oboljelima, uz poboljšanje skrbi za oboljele. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni